Dr. Alexandru Rafila, după ședința dintre PNL și PSD de azi, 11 noiembrie 2021, avută pe subiectul crizei sanitare din România, s-a luat în discuție posibilitatea ca angajații să poată beneficia de testare gratuită de la stat timp de 60 de zile.
Cu toate acestea, el a precizat faptul că se are în vedere pregătirea valului cinci al pandemiei, unde se va pune accentul tot pe testare, această soluție fiind cea mai eficientă în lupta împotriva COVID-19.
Dr. Alexandru Rafila, despre testarea gratuită a angajaților
Deputatul Alexandru Rafila a declarat faptul că azi, în cadrul ședinței PNL- PSD privind situația sistemului sanitar din România dar și a pandemiei, acesta a declarat faptul că s-a propus ca angajații români să poată benefica timp de 60 de zile de testare gratuită. Acesta a mia adăugat că nu este o decizie permanentă, ci doar pe o perioadă limitată de timp, ca să ajute românii să se obișnuiască cu certificatul verde la locul de muncă.
„Este o soluţie pentru o perioadă limitată de timp. Lucrul ăsta se întâmplă sau s-a întâmplat în multe ţări din Uniunea Europeană. Noi ne-am pomenit în vârful pandemiei cu o presiune extrem de mare pe populaţie, nu numai pe spitale şi cu o ameninţare de luare a unor măsuri intempestive, inclusiv asupra personalului medical, de care este nevoie în asigurarea asistenţei medicale. Lucrul ăsta trebuie să înceteze şi, de asemenea, trebuie să înceteze discriminarea, trebuie să încurajăm testarea. Sigur că încurajarea testării nu înseamnă că oricine se poate testa pe termen nedefinit şi cu o frecvenţă nedefinită. Va exista o definire a numărului de teste”, a declarat acesta.
Vicepreședintele PNL Nelu Tătaru a cerut o evaluare de la Ministerul Finanțelor în legătură cu testarea gratuită a angajaților
În legătură cu acest subiect dar și despre amendamentele care vor urma, vicepreședintele PNL, Nelu Tătaru a declarat faptul rolul acestor discuții se poartă pentru a se stabili cât mai clar, contextul în care ar putea fi adoptat certificatul verde, astfel în românii să aibă la dispoziție mai multe opțiuni și să se poată obișnui cu folosirea lui, în special la locul de muncă, motiv pentru care s-a cerut o evaluare de la Ministerul de Finanțe pentru a se vedea dacă statul poate suporta costul testelor.
„Contextul în care am introdus aceste două luni cu testare gratuită este tocmai din discuţiile cu organizaţiile profesionale. Sunt în discuţii. Noi până mâine după-amiază mai primim şi amendamentele şi vom avea discuţiile pentru un raport preliminar final”, a declarat acesta.
Dr. Alexandru Rafila anunță valul cinci al pandemiei
De asemenea, tot într-o declarație dată astăzi de dr. Alexandru Rafila, acesta a mai precizat faptul că se fac pregătiri în vederea valului cinci al pandemiei, astfel încât problemele cu care s-a confruntat țara în ultimul val să nu se repete. Una dintre măsurile propuse este extinderea accesului românilor la testare.
„Am discutat despre câteva măsuri pentru controlul imediat al pandemiei, ceea ce înseamnă: acces extins la testare, am şi estimat că putem să înfiinţăm probabil mult peste 1.000 de centre unde să se poată face testarea, problema este legată şi de accesul la aceste teste; este vorba de acordarea asistenţei medicale ambulatorii şi să pregătim un eventual val 5, încât pacienţii să poată să se adreseze cât mai aproape de casă serviciilor medicale şi să beneficieze de investigaţii; accesul în ambulatoriu la terapie antivirală şi, evident, stimularea producţiei interne de astfel de produse.
Am mai discutat despre alte măsuri care se referă la evaluarea rapidă a spitalelor şi creşterea siguranţei, atât cât este posibil, în secţiile de terapie intensivă”, a declarat Alexandru Rafila la Palatul Parlamentului.
Se caută soluții pentru creșterea siguranței din spitale
Pe lângă facilitarea accesului românilor la testare, deputatul PSD a mai adăugat faptul că, în anul 2020 a fost întocmit un raport de evaluare după tragedia de la Spitalul de Urgență Piatra Neamț, în legătură cu secțiile ATI, acesta nu a fost respectat. Se urmărește impunerea acestui raport dar și găsirea altor soluții pentru ca spitalele din România să fie mai sigure și în special secțiile de ATI.
„Riscurile niciodată nu vor putea fi excluse, discutăm de infrastructură veche. Cred că un lucru cel puţin la fel de important este trainingul personalului, pentru că cel mai greu lucru care se schimbă, în general, şi poate în România în mod special, este obişnuinţa. Trebuie să învăţăm să lucrăm după proceduri şi să evităm rutina. (…) Presiunea de pe spitale se poate ridica doar dacă creezi posibilitatea evaluării ambulatorii.
Mortalitatea mare în România, inclusiv conform constatărilor experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se datorează diagnosticului tardiv, prezentării extrem de tardivă la medic a pacienţilor, care de multe ori vin în forme complicate şi care nu mai pot fi, din punct de vedere terapeutic, ajutaţi şi lucrul ăsta trebuie să se schimbe. Noi vrem să încurajăm testarea, să o apropiem de oameni şi să terminăm cu această sperietoare a prezenţei, a deplasării la spital”, a spus dr. Alexandru Rafila.