Actualitate

Angajații CFR amenință cu greva generală în plin sezon estival! „Sunt proteste pentru supraviețuire”

Publicat: 28 mai 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Angajații CFR amenință cu greva generală în plin sezon estival Sunt proteste pentru supraviețuire

Președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim, a declarat sâmbătă seara, la Antena 3, că angajații CFR pot intra în grevă generală începând cu 1 iulie, în plin sezon estival, în semn de protest față de nivelul de salarizare.

„De la 1 iulie angajații CFR pot începe greva generală în sezon estival. Sunt proteste pentru supraviețuire, avem salarii mizere, avem salarii de necalificați”, a declarat liderul sindical.

El a menționat că un mecanic de locomotivă debutant are salariul minim pe economie, la fel și un inginer. Până să se ajungă la greva generală la CFR, feroviarii vor ieși mai întâi în stradă, mitingurile de protest fiind programate pentru săptămâna viitoare.

Profesorii anunţă noi proteste în ţară săptămâna viitoare

Angajații din învățământ se află deja în grevă generală, solicitând majorarea salariilor cu 25%, iar angajații din sănătate se pregătesc și ei de proteste. Sunt anunțate noi proteste săptămâna viitoare, în mai multe orașe din țară.

Sindicaliștii din Educație din Mehedinți, Gorj, Galați sau Baia Mare sunt doar câțiva dintre cei care au anunțat că nu renunță la greva generală. Și în Capitală este programat un protest la care vor participa peste 20.000 de profesori.

Nemulțumite de ofertele catalogate drept umilitoare venite din partea Guvernului, zeci de mii de cadre didactice au refuzat să se întoarcă la catedră și în a cincea zi de grevă. Profesorii din toată țara amenință că nu vor opri greva până când salariile nu vor fi majorate.

Săptămâna viitoare și la București vor fi din nou manifestații de stradă.

Ultima ofertă din partea Guvernului, refuzată de sindicaliști, promitea prime de 2.500 lei la profesori și 9% în plus la salariu pentru personalul nedidactic.

Revendicările sindicatelor din educație:

„Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.“

Adauga un comentariu