Eveniment-Social

Angajatii de la Centrul de Plasament Galata, acuzati de maltratarea orfanilor

Publicat: 08 ian. 2002
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Angajatii de la Centrul de Plasament Galata acuzati de maltratarea orfanilor
1

•Conform declaratiilor angajatilor Directiei pentru Protectia Copilului, personalul auxiliar poarta sambetele conducerii Centrului •Directoarea Elena Ceuca este acuzata de extrema severitate fata de copii •Pintilie Penciuc va demara o ancheta pe baza referatului intocmit de catre una dintre asistente

La Centrul de plasament „Galata” a izbucnit un scandal legat de atitudinea extrem de severa a directoarei Elena Ceuca fata de copii. Asistenta Adriana Cardasin, angajata la centrul respectiv, a depus ieri o plangere scrisa la secretarul Consiliului Judetean –Ion Serbina – in care descrie relele tratamente aplicate copiilor de catre psihologul, psihopedagogul si logopedul institutiei, cu acceptul tacit al doctoritei Ceuca. Precizam ca la Centrul de Plasament „Galata” sunt internati copii cu handicap sever, iar acest referat nu este prima acuzatie adusa directoarei. „Dupa incheierea scandalului de la Centrul „Guliver” am primit semnale care anticipau ca urmatorul pe „lista” va fi Centrul „Galata”.

Nu sunt de acord cu acuzatiile aduse doctoritei Ceuca, singura vina a acesteia fiind lipsa de comunicare si severitatea fata de salariatii centrului. Cazul este de competenta Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului si va urma o ancheta care sa stabileasca daca atitudinea Elenei Ceuca este necorespunzatoare”, a declarat Ion Serbina. In referatul asistentei se descria cum de Mos Nicolae copiii au primit „bete”, in loc de cadouri de Craciun, banii au fost utilizati pentru „cumpararea de sticla pentru geamuri, clante pentru usi si neoane”, iar in schimb de vorbe „calde”, Mosul i-a admonestat pe micuti pentru stricaciunile aduse sediului.

Una din masurile severe ale conducerii a fost si limitarea accesului copiilor la televizor, „pe motiv ca acesta este un lux pe care si-l permit doar sefii”. Asistenta a mai informat conducerea CJ ca decizia de a-i duce pe internati la „Oraselul Copiilor” pe data de 3 ianuarie a fost total neavenita, acestia imbolnavindu-se datorita temperaturii scazute. Fata de toate aceste acuzatii, Serbina s-a aratat foarte rezervat si chiar indignat de atitudinea autoarei plangerii. „Acuzatiile aduse mi se par penibile si dupa cum a fost redactat referatul, cred ca asistenta ar trebui supusa unui control psihiatric”, a adaugat secretarul CJ Iasi. Contactata telefonic, directoarea Elena Ceuca a negat toate acuzatiile, avand ea insasi un ton acuzator „Copiii sunt ingrijiti, rad si se joaca la Centrul de Plasament „Galata”.

Angajata care a facut plangerea este o persoana care nu-si indeplineste sarcinile de serviciu, nu suporta sa i se faca observatie si a premeditat acest plan miselesc, pentru ca doreste indepartarea mea de la conducere”. Adevarul pare sa fie undeva la mijloc in acest caz, insa ancheta DGPDC care va demara astazi va avea tocmai misiunea de a stabili cine are dreptate. Daca directoarea va fi gasita vinovata (ceea ce este prea putin probabil), va fi indepartata din functie; daca acuzatiile se vor dovedi false, asistenta Adriana Cardasin va parasi Centrul de Plasament „Galata”.

Adauga un comentariu