Local

Angajații ieșeni din spitale, încadrați pe perioadă determinată, vor putea rămâne pe post

Publicat: 15 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Angajații ieșeni din spitale încadrați pe perioadă determinată vor putea rămâne pe post
O parte a personalului sanitar încadrat pe perioadă determinată a fost angajat chiar în timpul stării de urgență, în perioada martie-mai 2020

Perioada pandemiei de Covid-19 a fost una extrem de solicitată pentru întreg sistemul sanitar. Pentru a diminua deficitul de personal, s-a recurs la angajări pe perioadă determinată, pe bază de dosar. Cei mai mulți angajați ieșeni din spitale încadrați pe perioadă determinată s-au înregistrat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași, deoarece spitalului i s-a adăugat și Spitalul modular de la Lețcani.

Odată cu debutul pandemiei de Covid-19, pentru a se depăși situația critică din sistemul medical, guvernul a permis încadrarea pe perioadă determinată a mii de persoane atât în spitale, cât și în serviciile de ambulanță.

În cei doi ani de pandemie, tot acest personal medical s-a specializat, astfel încât a ajuns să reprezinte o gură de aer proaspăt pentru sistemul medical, care se confruntă în continuare cu o deficiență de personal, susține Iulian Cozianu, președinte Sanitas Iași.

Iulian Cozianu, despre personalul medical angajat în pandemie: „S-a specializat și reprezintă o gură de aer proaspăt pentru sistemul sanitar!”

mai multe cadre medicale oferaingrijirepacientilor in sectiile ATI
Legea care reglementează statutul personalului medical angajat pe perioadă determinată, în timpul pandemiei, a fost votată marți, 8 martie 2022, în Camera Deputaților

Legea care reglementează statutul personalului medical încadrat pe perioadă determinată, în timpul pandemiei, a fost votată  marți, 8 martie 2022, în Camera Deputaților. Au fost înregistrate 230 de voturi „pentru”, 12 voturi „împotrivă” și 47 de „abțineri”. Personalul angajat pe perioadă determinată își va putea astfel continua activitatea încă 90 de zile după încetarea stării de alertă, iar mai apo iva putea rămâne pe post, dacă promovează examenul organizat înainte de încetarea contractului individual de muncă.

Iulian Cozianu, președinte Sanitas Iași, este de părere că această lege vine ca o confirmare a profesionalismului de care a dat dovadă personalul încadrat pe perioadă determinată, în timpul stării de urgență și a stării de alertă.

„Această lege vine ca o recompensă a personalului angajat pe perioadă determinată în cei doi ani de pandemie. O parte a acestui personal a fost angajat chiar în timpul stării de urgență, în perioada martie-mai 2020, când poate că o parte a personalului medical fugea de situația din spitale. Personalul încadrat pe perioadă determinată a fost angajat pe bază de dosar. Acest personal și-a arătat profesionalismul, s-a specializat și reprezintă o gură de aer proaspăt pentru sistemul sanitar, care se confruntă în continuare cu o deficiență de personal. De aceea, merită o șansă de a se titulariza, cu atât mai mult cu cât există un deficit foarte mare de angajați în sistemul sanitar. Unii dintre acești angajați activează în sistemul sanitar de minim 6 luni, iar alții sunt deja de 2 ani în domeniu, astfel că i-am văzut, i-am observat și sunt adevărați profesioniști. În timpul stării de urgență și de alertă, cele mai multe angajări pe perioadă determinată s-au făcut la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase «Sfânta Parascheva» Iași, deoarece spitalul a avut și secția mobilă de la Lețcani”, a declarat Iulian Cozianu, președinte Sanitas Iași.

Cele mai multe angajări pe perioadă determinată s-au înregistrat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași

intrarea in Spitalul Clinic de Boli Infectioase „Sfanta Parascheva” Iasi
Cele mai multe încadrări pe perioadă determinată s-au realizat în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași

Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași, este de părere că personalul medical angajat pe perioadă determinată merită să fie integrat de către spitalele ieșene care se confruntă cu deficit de personal.

„La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase «Sfânta Parascheva» Iași, pe perioada pandemiei, au fost încadrate cu contract pe perioadă determinată 170 de persoane (cadre medicale și personal administrativ) pentru Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de la Lețcani și Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă. În cele 90 de zile de după încetarea stării de alertă, personalul administrativ va susține examen, deja are experiență. Cei care activează în cadrul Unității Mobile, dacă unitatea va rămâne la noi, vor da examen, iar cei de la Lețcani sunt angajați pe perioada cât funcționează spitalul. Cert este că personalul medical este «trainuit», chiar dacă am avut personal medical debutant, am făcut echipe mixte, formate din debutanți și personal cu experiență, astfel încât debutantul să capete experiență. De aceea, este sănătos pentru sistemul medical ieșean ca acest personal, care a cumulat experiență, să fie integrat de către celelalte spitale unde există deficit de personal”, a declarat dr. Florin Roșu.

La Spitalul Clinic „Căi Ferate” Iași au fost făcute puține angajări pe perioadă determinată.

„La Spitalul Clinic «Căi Ferate» Iași, pe durata stării de urgență și de alertă, s-au făcut foarte puține angajări pe perioadă determinată. Avem doi medici, plus unul cu contract de colaborare tot pe partea de radiologie, acolo unde erau zonele sensibile. Pe partea de ATI a fost angajat un medic, noi avem normal 5 medici, dar s-a suplimentat cu un medic, mai avem un deficit de 2 medici. De asemenea, au fost angajați pe perioadă determinată 5 asistenți și 3 infirmieri, deci 8 angajări. În timpul cele 90 de zilede după încetarea stării de alertă, aceste posturi vor fi scoase la concurs și ocupate conform metodologiei”, a declarat dr. Mihai Glod, manager Spitalul Clinic „Căi Ferate” Iași.

Florin Rosu, manager Spitalul Clinic de Boli Infectioase „Sfanta Parascheva” Iasi
La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase «Sfânta Parascheva»Iași, pe perioada pandemiei, au fost încadrate cu contract pe perioadă determinată 170 de persoane  (cadre medicale și personal administrativ)

Angajații ieșeni din spitale, încadrați pe perioadă determinată, vor putea participa la concurs pentru angajare pe perioadă nedeterminată

 Spitalul Clinic „Cai Ferate” Iasi
La Spitalul Clinic „Căi Ferate” Iași, pe durata stării de urgență și de alertă, au fost angajați pe perioadă determinată 5 asistenți și 3 infirmieri

Prin legea votată marți, 8 martie 2022, în Camera Deputaților, personalul angajat pe perioadă determinată își va putea continua activitatea încă 90 de zile după încetarea stării de alertă. În acest interval de 90 de zile, prin excepție de la legislația în vigoare, persoanele angajate fără concurs în timpul stării de alertă pot participa la examene în vederea ocupării posturilor pe perioadă nedeterminată. Aceste concursuri pot fi organizate de Ministerul Sănătății și de unitățile aflate în subordinea sau în coordonarea acestuia; Ministerul Afacerilor Interne și unitățile aflate în subordinea, în cadru sau în coordonarea acestuia; de către autoritățile administrației publice; ministerele și instituțiile cu rețea sanitară proprie și de către instituțiile publice de asistență publică.

„Modalitatea de organizare și de desfășurare a examenului se elaborează și se aprobă prin ordin al ministrului sau, după caz, prin act administrativ al persoanei care are competența legală de numire, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii”, se arată în actul normativ.

De acest proiect beneficiază și medicii încadrați în structurile nou-create în perioada stării de alertă. Aceștia pot participa la examenul organizat de unitățile medicale cu posturi libere în specialitatea în care sunt confirmați, în cazul în care unitatea medicală cu care au încheiat contract de muncă pe perioadă determinată nu prevede o secție din aceeași specialitate.

Angajații ieșeni din spitale încadrați pe perioadă determinată, în timpul pandemiei de Covid-19, s-au specializat și au dat dovadă de profesionalism, astfel că vor avea șansa de a rămâne în continuare în sistem, dacă vor lua parte la exameneledesfășurate în cele 90 de zile de după încetarea stării de alertă.

Adauga un comentariu