Prima pagină » Economic Local » Angela Achiței, fondator „Alături de Voi”, din Iași: „Unii angajează persoanele din grupuri vulnerabile doar pentru subvenții” – FOTO/VIDEO

Angela Achiței, fondator „Alături de Voi”, din Iași: „Unii angajează persoanele din grupuri vulnerabile doar pentru subvenții” – FOTO/VIDEO

18 mai 2024, 02:00, 2 ,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Angela Achiței, fondator „Alături de Voi”, vorbește într-un nou episod de #PodcastBZI despre una dintre primele fundații din Iași care se axează pe antreprenoriat social și economie socială. Cum este văzut antreprenoriatul social în România, de ce patronii nu vor să angajeze persoane din grupuri vulnerabile? Angela Achiței discută din postura de antreprenor, om care vrea să ajute alți oameni, dar și cum va arăta viitorul antreprenoriatului. Interviul poate fi urmărit AICI:

Angela Achiței, fondator „Alături de Voi” (ADV), susține faptul că a crescut numărul organizațiilor serioase, care vor să ajute persoanele din grupuri vulnerabile.

„Eu cred că încrederea oamenilor în societatea civilă a crescut și sunt multe organizații serioase, profesioniste, care fac lucrurile foarte bine și sunt orientate spre nevoile oamenilor. Inclusiv în Iași, avem astfel de organizații. Suntem într-o eră în care o poveste, o mână întinsă încă poate primi niște bănuți și suntem în era cea mai conectată tehnologic în care putem verifica orice informație, putem să ne documentăm și să decidem ce facem cu banii noștri”, spune Angela Achiței, fondator ADV.

Angela Achiței, fondator „Alături de Voi”, Iași: „Sunt foarte atentă când fac cumpărături”

Antreprenoarea mai spune că ajută antreprenorii sociali prin achiziția produselor pe care le fac.

„Sunt foarte atentă când fac cumpărături. Dacă pot să cumpăr, și ca organizație, și ca persoană, produse de la o întreprindere socială, atunci asta fac. Eu merg la coafor la o întreprindere socială, îmi fac unghiile la o întreprindere socială, îmi iau haine de la o întreprindere socială. Cumpăr, la birou, catering de la o întreprindere socială când avem evenimente. Încerc pe cât de mult posibil să hrănesc acest sector pentru că știu că ceea ce hrănesc cu banii mei devine plus valoare.

Dacă alegem toți să lucrăm pentru multinaționale toată viața, alegem să hrănim niște companii care devin din ce în ce mai mari, dețin monopol în piață și ne dictează regulile de zi cu zi, de cumpărare, de gândire, de acțiuni pe care le facem. Eu aș încuraja oamenii să aleagă antreprenorii locali, să vină cu contribuția lor, să le dezvolte. Pentru că oricât de greu le-ar fi acestor oameni, nu vor pune fabrica pe un vapor și vor pleca mâine în altă parte pentru că sunt condiții mai bune fiscale. Se vor reinventa, o vor lua de la capăt, vor încerca să continue ce au început, să construiască o comunitate”, mai spune Angela Achiței.

Mai multe afaceri sociale s-au deschis la Iași.

Interviuri cu specialiștii, postate pe YouTube

Statul acordă subvenții antreprenorilor care angajează persoane din grupuri vulnerabile.

„Noi am ajutat, mediat mereu relația dintre angajatori și angajați. Cei care au făcut angajări au văzut că persoanele din grupuri vulnerabile sunt serioase, pot să își facă treaba, pot să aducă plus valoare. Într-adevăr, cei care angajează persoanele din aceste grupuri vulnerabile primesc și subvenții și, din păcate, unii angajează persoanele din grupuri vulnerabile doar pentru aceste subvenții”, mai spune Angela Achiței.

Un alt episod de #podcastBZI este cel cu Bogdan Țermure, ce poate fi urmărit AICI

 Interviuri cu invitați din diverse domenii au fost postate pe YouTube, la secțiunea #PodcastBZI.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *