Prima pagină » International » Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Părinţii să aibă răbdare!”
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Părinţii să aibă răbdare!”

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Părinţii să aibă răbdare!”

31 ian. 2021, 16:03,
în International

În podcastul săptămânal, Angela Merkel solicită părinţilor să aibă răbdare. Şcolile şi grădiniţele nu vor fi redeschise în perioada imediat următoare. Pentru multe familii cu copii, lockdown-ul presupune multe eforturi suplimentare. Situaţia este cunoscută şi de cancelara Angela Merkel, care, în podcastul ei săptămânal, a vorbit sâmbătă despre faptul că „se depun toate eforturile” pentru a redeschide, în prima linie, şcolile şi grădiniţele.

Dar, „în următoarele săptămâni”, trebuie acţionat cu mare grijă. În contextul restricţiilor de durată, Angela Merkel s-a referit la actualul lockdown ca la un „puternic efort” pentru familiile cu copii şi le-a solicitat acestora să mai aibă ceva răbdare. „Încă nu am ajuns la punctul în care să putem redeschide şcolile şi grădiniţele”, a spus ea în video-podcastul prezentat sămbătă. Dar, a mai adăugat şefa guverului de la Berlin, „cu cât ne vom purta mai consecvent, cu cât vom renunţa la contacte, vom păstra distanţa, vom respecta regulile sanitare şi vom purta măştile, cu atât mai repede va fi posibilă redeschiderea şcolilor”.

Critici faţă de ritmul vaccinării

Astăzi este programată şi o conferinţă pe tema campaniei de vaccinare. Guvernul federal este intens criticat, dat fiind ritmul extrem de lent al imunizării populaţiei. La slaba organizare se adaugă şi lipsa serului, care nu este livrat de producători în cantităţile convenite. Insitutul Robert Koch anunţa sămbătă 12.321 de noi infectări, faţă de 16.417 înregistrate cu o săptămână înainte.

Indicele pentru o săptămână, rezultat din numărul total de noi infectări la suta de mii de locuitori, a scăzut la 90,9, dar guvernul federal a stabilit că relaxarea măsurilor va surveni în momentul în care acest indice va scădea sub 50. Actualele îngrădiri sunt valabile până pe 14 februarie. La acestea se adaugă şi restricţiile dure de călătorie din statele în care există noua tulpină a coronavirusului, mai contagioasă. Astfel, de astăzi, 30 ianuarie, şi până pe 17 februarie, este interzis accesul pe teritoriul Republicii Federale al persoanelor din Marea Britanie, Irlanda, Portugalia, Brazilia şi Africa de Sud, urmând ca de duminică să fie restricţionat şi accesul din statul african Lesotho.

În actualul context, Angela Merkel a salutat reducerea numărului de noi îmbolnăviri cu COVID-19, dar a avertizat asupra unor aventuale decizii pripite, mai ales în perspectiva mutaţiilor care sunt tot mai des identificate şi în Germania. Învăţământul la distanţă este un efort uriaş pentru părinţi, copii, educatori şi profesori, a mai spus Merkel în video-podcastul ei, adăugând că „în guvernul federal suntem conştienţi de problemele cotidiene pe care le întâmpină în această perioadă copiii şi părinţii. Niciunul dintre noi nu subapreciază dificultăţile”.

În plus, Merkel a mai recunoscut că este „trist” că tinerii şi copiii trebuie să renunţe la multe lucruri atât de importante în această fază a vieţii lor: la întâlnirile cu prietenii, la hobbyuri, la petreceri sau pur şi simplu la senzaţia unei vieţi fără griji.

Plan concret de acţiune?

Vicepreşedintele grupului parlamentar liberal din Bundestag, Michael Theurer, a criticat guvernul, solicitând un plan clar de acţiune: „Aceste cuvinte de îmbărbătare sunt rezultatul unei politici din turnul de fildeş, pe care o practică actuala cancelară, şi care nu aduce nimic familiilor cu copii”. Şi asociaţiile medicilor din Germania avertizează asupra efectelor negative ale izolării identificate la copii:

„Pediatrii şi terapeuţii specializaţi pe copii şi tineret remarcă o creştere a numărului minorilor cu tulburări de comportament”. Şeful Asociaţiei Federale a Medicilor din Sistemul Asigurărilor de Stat, Andreas Gassen, declara pentru Rheinische Post că „nu este de mirare, atât timp cât copiii nu se întâlnesc cu alţi copii pentru a se juca şi nu mai au nicio structură în viaţa cotidiană”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`