Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, aduce în vedere faptul că „Brexitul”, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), este un aşa zis „avertisment” pentru că blocul comunitar să întreprindă noi reforme pentru a fi mai competitiv.
UE trebuie să aducă un răspuns plecării Regatului Unit, altfel devenind „mai atractivă, inovatoare, creativă, un loc bun pentru cercetare şi educaţie”, declară Merkel, subliniind: „competiţia poate fi foarte productivă”.
În ceea ce priveşte schimbările geopolitice şi a predominanţei pe scena globală a unor mari puteri cum ar fi Statele Unite, Rusia sau China, Angela Merkel caracterizează UE ca „o asigurare de viaţă” şi aminteşte:
„Germania este prea mică pentru a exercita singură influenţă geopolitică, de aceea trebuie să profităm de toate avantajele pieţei unice”.
Merkel se arata ferma şi îşi declară încrederea în cooperarea pentru binele comun cu ajutorul multilateralismului. Totodată, recunoaşte că această idee este „sub presiune crescândă” din partea statelor care acţionează independent şi admite că instituţiile supranaţionale, precum UE sau ONU, necesită reforme.
Angela Merkel afirma faptul că blocul european înregistrează progrese în ceea ce priveşte piaţa unică digitală, uniunea bancară şi a capitalurilor. Iar o nouă politică industrială care facilitează promovarea producţiei tehnologice va deveni un lider mondial în standardele de protecţie a datelor.
Merkel, aduce în vedere relaţia să tensionată cu preşedintele american, Donald Trump, iar aceasta se datorează mai mult unor motive „structurale” decât personale. Canceralul avertizează că, de acum mulți ani, se observă o modificare în abordarea proeuropeană a SUA, care şi-a îndreptat privirile spre alte regiuni, precum Asia.
„Focusul SUA spre Europa este în declin şi aşa va fi cu oricare preşedinte”, afirmă cancelarul german.