Actualitate

ANM a emis avertizări cod galben și portocaliu de caniculă și furtuni. Ce zone vor fi afectate

Publicat: 24 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
ANM a emis avertizări cod galben și portocaliu de caniculă și furtuni. Ce zone vor fi afectate
În următoarea perioadă, mai multe zone din ţară vor fi afectate de caniculă, dar şi de furtuni

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe atenționări de tip cod galben și portocaliu. În următoarea perioadă, mai multe zone din ţară vor fi afectate de caniculă, dar şi de furtuni.

Duminică și luni, până la ora 06:00, va fi în vigoare un cod galben de furtuni. În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de peste 55…75 km/h), grindină, descărcări electrice și izolat averse torenţiale. Noaptea aceste fenomene se vor restrânge spre sud-estul teritoriului.

Duminică, de la ora 14:00 până la ora 23:00 va fi în vigoare un cod portocaliu de furtuni, valabil pentru mai multe județe. Local în Transilvania, Moldova, iar mai ales spre seară și la începutul nopții în regiunile sudice vor fi perioade cu vijelii puternice (rafale de peste 90 km/h), frecvente descărcări electrice și grindină. Pe alocuri aversele vor fi torențiale, cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp, iar în zonele montane izolat 40…50 l/mp.

Cod portocaliu și galben de caniculă pentru următoarele zile

De luni până joi va fi valabil un cod galben de caniculă. În intervalul menționat valul de căldură va persista luni (25 iulie) în jumătatea de sud-vest, iar apoi se va extinde din nou în cea mai mare parte a țării. În special în regiunile vestice și sudice disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade.

Marți, va fi valabil un cod portocaliu de caniculă pentru mai multe județe. În Banat, Crișana, Oltenia și local în Muntenia și vestul Transilvaniei și al Maramureșului valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Prognoză specială pentru Bucureşti

Duminică valul de căldură se va intensifica, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperaturăumezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperatura maximă va fi de 39…40 de grade, iar cea minimă de 19…21 de grade. În seara zilei de duminică (24 iulie) se vor semnala intensificări ale vântului și posibil vijelie, iar noaptea (24/25 iulie), va crește probabilitatea de apariție a fenomenelor specifice instabilității atmosferice (intensificări ale vântului, descărcări electrice și averse).

Luni (25 iulie) valul de căldură va persista, iar de marți (26 iulie) se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 35…39 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 18…21 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

 

Adauga un comentariu