Local

ANM a emis Cod portocaliu de averse în Iași și în mai multe localități din Moldova

Publicat: 15 aug. 2020
ANM a emis Cod portocaliu de averse

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, avertizări nowcasting Cod portocaliu de averse, valabile pe durata orei următoare în zone din regiunea Moldovei.

Potrivit meteorologilor, până la ora 17:00, în judeţele Iaşi (localităţile: Hârlău, Belceşti, Deleni, Cotnari, Scobinţi, Vânători, Cepleniţa, Focuri, Sireţel, Gropniţa, Coarnele Caprei, Movileni, Româneşti şi Fântânele) şi Suceava (în: Câmpulung Moldovenesc, Stulpicani, Fundu Moldovei, Pojorâta, Dorna-Arini, Crucea, Iacobeni, Sadova, Cârlibaba, Ciocăneşti, precum şi în zona de munte, la peste 1.800 metri altitudine) se vor semnala averse torenţiale, ce vor depăşi 35 – 40 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi grindină de mici dimensiuni.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Cum va fi vremea astăzi în întreaga țară?

În noaptea de vineri spre sâmbătă, vreme va fi instabilă în regiunile vestice. Vor fi averse, tunete, fulgere, vânt intens și condiții de grindină. În scurt timp, cantitățile de apă vor trece de 50 l/mp. Va fi pericol ridicat de inundații pe râurile din vestul și centrul țării. În restul țării, atmosfera va fi plăcută. Temperaturile minime se vor situa între 9°C în depresiuni și 21°C pe litoral. În Capitală, cerul va fi variabil, cu vânt slab și minime de 18°C-19°C.

Sâmbătă, 15 august 2020, vremea va fi instabilă în aproape toată țara. Vor fi averse, tunete, fulgere, vânt intens și condiții de grindină. În scurt timp, cantitățile de apă vor trece de 60 l/mp. Va fi pericol ridicat de inundații pe râurile din vestul și centrul țării. Izolat, va ploua și în regiunile sud-estice. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22°C în Dealurile de Vest și 33°C în Muntenia. În Capitală, vor fi condiții de ploaie, vânt alert și maxime în jur de 33°C.

ANM a emis Cod portocaliu de ploi și vijelii valabil până duminică dimineața

Alertă meteo emisă de ANM în urmă cu puțin timp. Ploile se intensifică în 12 județe, din cele 33 aflate deja sub cod galben de ploi. 12 județe ale țării se vor afla, de sâmbătă până duminică, sub avertizare Cod portocaliu de ploi puternice și vijelii. În alte zone ale țării se anunță Cod galben de vreme rea, iar pentru duminică în cea mai mare parte a țării este prevăzută tot instabilitate atmosferică, conform Mediafax.
Codul portocaliu a fost emis pentru intervalul sâmbătă ora 12:00 – duminică ora 6:00, privind cantități de ploi însemnate.

În sudul Banatului, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, precum și în Carpații Occidentali și vestul Carpaților Meridionali vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp și, pe arii restrânse, 50…70 l/mp. Sunt vizate județele Sălaj, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin și Hunedoara.

De asemenea, de sâmbătă ora 10:00 până duminică la ora 10:00 se anunță Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Meteorologii au emis și o informare meteo pentru ziua de duminică, în care anunță tot instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării, mai ales în jumătatea de vest.

Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe suprafețe mici 40…50 l/mp.

Adauga un comentariu