National

ANPC a aplicat sute de mii de lei amenzi comercianților de ouă de Paște

Publicat: 13 apr. 2022
ANPC au dat amenzi pentru comercianti de oua de Paste
Sute de mii de lei amenzi pentru comercianții de ouă de Paște

Au fost aplicate sute de mii de lei, amenzi comercianților de ouă de Paște. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a făcut 114 verificări în toată țara şi a aplicat amenzi în cuantum total de 380.000 lei.

Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor a făcut verificări și în piețele din Iași. Agenții au descoperit mai multe nereguli și practici ilegale ale comercianților.

ANPC, amenzi de sute de mii de lei pentru comercianții de ouă de Paște

Într-un mesaj transmis oficial, Horia Constantinescu, președintele ANPC a afirmat faptul că instituția a aplicat amenzi de sute de mii de lei pentru comercinații de ouă de Paște. Directorul a specificat faptul că cei care vindeau produsele menţionate mai sus aveau practici ilegale, iar ANPC a oprit definitiv, său temporar prestarea de servicii. Șeful instituției a subliniat faptul că comercianții văd din această perioadă doar o șansă să câștige mai mulţi bani, iar în unele cazuri respectul lipsește cu desăvârșire. Constantinescu a specificat faptul că producătorul român trebuie să înţeleagă faptul că are aceleași reguli de respectat ca orice operator economic:

” (…)A fi producător român nu înseamnă că ai mai puține reguli de respectat în raport cu consumatorul, cetățean român și el. Prea multe amenzi date unor operatori economici pentru care Paștele reprezintă doar o șansă de câștig şi atât”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Care au fost cele mai comune nereguli practicate de comercianți

ANPC a făcut și o listă cu cele mai mari nereguli practicate de comercianții care au fost amendați. Vorbim despre faptul că inspectorii au observat neconcordanțe între prețul de la raft și cel de la casa de marcat, oule erau comercializate cu o durată a durabilității minimale depășită, acestea erau comercializate chiar dacă erau sparte sau aveau excremente de pasăre pe coajă. Multe dintre ouă se aflau în ambalaje care erau rupte sau neconforme.

Şi spaţiul de depozitare în cazul unor magazine era neregulamentar. Acesta era plâng de rugină, avea scurgeri de conținut, iar oule erau expuse în vitrine neigienice sau deteriorate. În unele cazuri, temperatura la care erau ținute oule era prea ridicată, iar informațiile referitoare la calitate, greutate sau modalitatea de creștere a păsărilor lipseau cu desăvârșire.

Piețele din Iași controlate de inspectori! Ce nereguli au descoperit

Într-o amplă acţiune de control, inspectorii au luat la ”puricat” două piețe din Iași. Agenții au constatat mai multe nereguli. Menționăm faptul că la magazinul ”Marcel”, agenții din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Iași au descoperit bucăți de carne ținute în condiții necorespunzătoare. Așadar, cei de la magazinul Marcel au pus pancarta cu ”Iventar” când au văzut inspectorii:

”Așa se ține carnea? Nu avem voie să le ținem așa. Trebuie puse în vitrină. De ce ați închis? Era deschis la ora 8:00”, a transmis unul dintre comisari.

În ediţiile trecute ale bzi.ro, reporterii prezentau cum arătau piețele din Iași. Așadar, în asemenea condiții de depozitare, nu ne miră faptul că ANPC a aplicat sute de mii de lei amenzi la comercianții de ouă de Paște.
Adauga un comentariu