National

Antibioticele pentru copii, tot mai puține pe piață. În farmacii, nu se regăsesc mai multe medicamente

Publicat: 31 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Antibioticele pentru copii tot mai puține pe piață. În farmacii nu se regăsesc mai multe medicamente
O asociaţie a farmaciilor independente a declarat că, în plin sezon rece, în România lipsesc antibioticele, în special cele pentru copii

O Asociaţie a Farmaciilor Independente a declarat că, în plin sezon rece, în România lipsesc antibioticele, în special cele pentru copii. Antibioticele pentru copii sunt tot mai puține de piață. În acest sens, autoritățile nu au avut nicio reacție, iar oamenii trebuie să își schimbe tratamentul sau să parcurgă mii de kilometri pentru a găsi în stoc medicamentul de care au nevoie. O situație similară a avut loc și în 2017, atunci când s-a înregistrat o lipsă de antibiotice la nivel mondial.

Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica, organizaţie care reuneşte farmacii din 31 de judeţe şi din Bucureşti, a menţionat ca antibioticele pentru copii se găsesc tot mai rar în farmacii, iar autorităţile nu au nici o reacţie în acest sens.

Antibioticele pentru copii, tot mai puține de piață

Preşedintele Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica, Cristina Pavel, a menţionat ca odată cu începerea şcolii, infecţiile respiratorii acute sunt din ce în ce mai întâlnite în rândul copiilor, aceştia având nevoie de antibiotice, siropuri sau suspensii orale care nu se mai regăsesc.

„Odată cu începerea școlii și întoarcerea copiilor în colectivități, suprapuse peste sezonul rece, infecțiile respiratorii acute sunt din ce în ce mai întâlnite și realitatea cruntă este că nu avem cu ce să tratăm copiii care au nevoie de antibiotic.Vorbim de cazuri concrete de copii care se recuperează foarte greu sau necesită internare pentru că banalele antibiotice, în special siropuri sau suspensii orale de uz pediatric, nu se găsesc. Este o situație extrem de gravă, iar noi ca farmaciști ne vedem neputincioși în a o rezolva”, a declarat Cristina Pavel, președintele asociației.

Din cauza lipsei medicamentelor, pacienţii sunt nevoiţi să îşi schimbe tratamentul sau trebuie să parcurgă zeci de kilometri în speranţa că vor găsi medicamentele de care au nevoie.

„Probabil, dacă situația nu se rezolvă, vom vedea mult mai multe cazuri agravate, mult mai mulți copii la urgențe sau internați în spital pentru afecțiuni care puteau fi tratate acasă. Autoritățile trebuie să fie informate și trebuie să ia măsuri pentru minimizarea efectelor acestei crize și pentru a readuce pe piața din România cantitățile necesare de antibiotice”, a mai spus Cristina Pavel.

În acest sens, asociaţia a solicitat o reacţie din partea autorităţilor, Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului, pentru a soluţiona această problemă.

Un produs care lipseşte în ultima perioadă este carbamazepina, care are un impact semnificativ asupra persoanelor care suferă de afecţiuni din sfera neurologia sau psihiatrică. Totodată, mai lipseşte şi amoxicilină cu acid clavulanic, cefuroxima, cefaclor, cefalexină, claritromicină, fenoximetilpenicilină, chiar și ibuprofen, în special sub formă de sirop sau suspensie orală.

Criză de antibiotice la nivel mondial

Vă aducem aminte că şi în 2017, pe plan mondial s-a înregistrat o lipsă de antibiotice. Potrivit unui raport publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în faţă ameninţării tot mai mari reprezentate de bacteriile rezistele la tratamentele medicele, exista „lipsa gravă de programe de dezvoltare a unor antibiotice noi”. De asemenea, erau „foarte puţine” forme orale de antibiotice în dezvoltare.

Anterior, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România a tras un semnal de alarmă şi a arătat ca o parte dintre medicamentele fabricate în tară riscă să dispară în curând de pe piaţă, deoarece fabricile de medicamente ar putea fi nevoite să oprească producţia acestora, ca urmare a exploziei preţurilor, chiar şi cu 300% faţă de anul trecut, la utilităţi, materii prime şi materiale necesare fabricării produselor farmaceutice, în lipsa unei reacţii rapide din partea autorităţilor pentru calculul preţului la medicamente.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a menţionat ca un grup de lucru guvernamental se preocupă de găsirea unui mod de calcul al preţului.

„Trebuie să ne gândim pe de o parte la accesul oamenilor la medicamente, în special la medicamentele generice, pentru că în România se produc medicamente generice în acest moment”, a declarat ministrul.

În contextul în care lipsesc de pe piață antibioticele pentru copii, cetățenii se confruntă cu mai multe probleme, în special, în sezonul rece. Rămâne de văzut dacă autoritățile vor avea o reacție în acest sens.

Adauga un comentariu