Prima pagină » Actualitate » Antony Blinken a ieşit să calmeze spiritele: Acţiunile de intimidare ale Chinei sunt nejustificate

Antony Blinken a ieşit să calmeze spiritele: Acţiunile de intimidare ale Chinei sunt nejustificate

05 aug. 2022, 13:52,
BZI.ro, în Actualitate

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat vineri, 5 august, ca acţiunile de intimidare ale Chinei sunt nejustificate. Astfel, oficialul american a transmis că lansările de rachete chineze din jurul Taiwanului sunt o declaraţie semnificativă şi disproporţionala, având în vedere că SUA nu cauta să provoace o criză.

vizita lui Nancy Pelosi in Taiwan

Blinken a spus că Statele Unite nu se vor lăsa provocate de China şi că Washingtonul este profund îngrijorat de situaţia legată de Taiwan

Antony Blinken a precizat că acţiunile Chinei din jurul Taiwanului sunt nejustificate

Antony Blinken a vorbit de acţiunile Chinei din jurul Taiwanului în timpul unei conferinţe de presă în marja Forumului regional al ASEAN de la Phnom Penh. Totodată, Blinken a spus că Statele Unite nu se vor lăsa provocate de China şi că Washingtonul este profund îngrijorat de situaţia legată de Taiwan, adăugând că ”nu a existat nici un pretext” pentru Beijing pentru a desfăşura aceste exerciţii militare în strâmtoarea Taiwan.

Oficialul american a subliniat faptul că SUA nu va adopta măsuri care să provoace o criză.

”Am spus tot timpul că diferenţele dintre continent şi Taiwan trebuie să fie soluţionate în mod paşnic, nu prin forţă. Ultimul lucru pe care ţările din regiune îl vor este să vadă diferenţele rezolvate prin forţă ”, a subliniat Blinken.

China a început de joi, 4 august, o serie de manevre militare de amploare în jurul Taiwanului, mobilizând avioane, nave şi rachete balistice, ca răspuns la vizita de zilele trecute a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi.

”Aceste provocări reprezintă o escaladare importantă. Puteţi vedea cum Beijingul a încercat să schimbe status quo-ul cu privire la Taiwan de ceva timp (…) Acum, ei desfăşoară acţiuni periculoase la un nou nivel. China a ales să suprareacţioneze şi să utilizeze vizita doamnei Pelosi ca un pretext. Realitatea este că vizita sa a fost paşnică. Nu există nicio justificare pentru acest răspuns militar extrem, disproporţionat şi care alimentează escaladarea. Noi am anticipat că R.P. Chineză va reacţiona în această manieră”, a insistat Antony Blinken.

Nancy Pelosi

China a început de joi, 4 august, o serie de manevre militare de amploare în jurul Taiwanului

Sancțiuni ale Chinei pentru Nancy Pelosi şi rudele sale

Totodată, China a anunţat vineri, 5 august, că o va sancţiona pe preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, pentru recenta vizită „rea” şi „provocatoare” în Taiwan.

„În ciuda îngrijorării grave şi a opoziţiei ferme a Chinei, Pelosi a insistat să viziteze Taiwanul, amestecându-se grav în afacerile interne ale Chinei, subminând suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei, călcând în picioare politica unei singure Chine şi ameninţând pacea şi stabilitatea Strâmtorii Taiwan”, a comunicat printr-un purtător de cuvânt ministerul de externe de la Beijing.

Reiterăm faptul că oficialul american a fost avertizat să nu includă Taiwanul pe lista sa de vizite în ASIA, având în vedere că statul chinez a spus că va răspunde cu „măsuri puternice” dacă Pelosi va merge în Taiwan. În acest sens, Zhao He, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, a declarat că Beijingul s-a „împotrivit ferm” unei posibile vizite.

Acum însă, după vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, ministerul chinez de Externe a mai mai adăugat că sancțiunile vor afecta și rudele lui Pelosi, iar de altfel, a declarat că aceste contramăsuri împotriva acestei vizite vor fi „decisive, puternice și eficiente”, iar acestea vor fi resimțite atât în Statele Unite, cât și în Taiwan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *