International

Antony Blinken: SUA, profund îngrijorate de eforturile Rusiei de a destabiliza guvernul Republicii Moldova

Publicat: 17 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Antony Blinken SUA profund îngrijorate de eforturile Rusiei de a destabiliza guvernul Republicii Moldova
Antony Blinken: SUA, profund îngrijorate de eforturile Rusiei de a destabiliza guvernul Republicii Moldova

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat vineri că SUA sunt „profund îngrijorate” cu privire la eforturile Rusiei de a destabiliza guvernul Republicii Moldova.

Acest lucru vine în timp ce președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat la începutul acestei săptămâni că Rusia complotează o lovitură de stat în Moldova.

„Suntem profunde îngrijorați cu privire la unele dintre comploturile pe care le-am văzut venind din Rusia pentru a încerca să destabilizam guvernul. Suntem ferm alături de Moldova în sprijinul securității, independenței, integrității teritoriale, eforturilor de reformă foarte importante pe care le fac președintele și guvernul”, a spus Blinken la o întâlnire cu Sandu în Germania, în marja Conferinței de securitate de la München.

Serghei Lavrov, despre afirmațiile Maiei Sandu

Rusia susține că Ucraina și Occidentul au o dorință „maniacală de a submina poziția Moscovei în mecanismul 5 + 2″ pentru reglementarea transnistreană, a declarat miercuri de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

„Există, desigur, o astfel de dorință maniacă a Kievului și a celor care îi susțin din Uniunea Europeană, în primul rând, de a submina poziția Rusiei în mecanismul 5 + 2, care se ocupă de reglementarea transnistreană, de a slăbi legăturile noastre cu Găgăuzia și de a declara Federația Rusă vinovată de toate necazurile Moldovei, de a cere retragerea pacificatorilor noștri, a grupului nostru de militari care păzesc uriașele depozite de muniție de la Kolbasna”, a declarat Lavrov, răspunzând unei întrebări cu privire la acuzațiile privind presupusele intenții ale Rusiei de a destabiliza situația din Moldova, transmite TASS. „Sarcina este de a realiza retragerea militarilor ruși”, a mai acuzat Lavrov.

Lavrov: „Vrem să avem relații bune cu Moldova!”

Serghei Lavrov susține că Rusia dorește o relație bună cu Republica Moldova, una de prietenie.

„Am făcut o declarație la Ministerul de Externe [al Rusiei], unde am spus că nu este în interesul nostru”, a subliniat Lavrov. „Vrem să avem relații bune cu Moldova, de prietenie, Moldova multinațională, dar aceasta este, desigur, o stradă cu două sensuri. Politicienii care au preluat acum puterea în această țară și care, în general, și-au declarat dorința de a adera la Uniunea Europeană și aproape de a se reuni cu România, sau chiar de a cere NATO să le asigure securitatea, acești politicieni încă nu reflectă interesele poporului lor. Sunt apeluri la alegeri anticipate, aceasta este o problemă internă a Moldovei, dar nu ne face absolut deloc plăcere să folosim această țară prietenoasă în scopuri anti-ruse”, a conchis el.

Adauga un comentariu