Economic Local

Antreprenorii din Iași au primit aproximativ 2 milioane de lei, în ultima săptămână, bani pentru Măsura 2. Plățile continuă pentru beneficiari după sărbătorile pascale

Publicat: 28 apr. 2021
Lista cu firme din Iași înscrise în programul derulat de stat, Măsura 2
IMM-urile din Iași afectate de pandemia COVID-19 au primit 2 milioane de lei, bani acordați de Ministerul Economiei pentru pierderile din anul 2020. Antreprenorii au încasat până în prezent ajutoare financiare în valoare de 78 de milioane de lei, în Măsura 2

Antreprenorii din Iași înscriși în Măsura 2 au încasat granturi pentru capital de lucru în valoare de 78 de milioane de lei. Din această sumă, 2 milioane de lei au fost plătite în ultima săptămână. Au fost achitate sumele pentru jumătate din beneficiarii din Iași care sunt eligibili la finanțare în cadrul acestei măsuri

Alte 2 milioane de lei au fost plătite în ultima săptămână către beneficiarii Măsurii 2, din Iași, afectați de pandemia COVID-19. Suma totală plătită către acești beneficiari, până în prezent, este de 78 de milioane de lei. Aproximativ 700 de afaceri din Iași, înscrise în Măsura 2, sunt eligibile la plată. Sumele acordate de Agenția pentru IMM-uri sunt cuprinse între 2.000 și 150.000 de euro, în funcție de procentul de cofinanțare. De asemenea, firmele din județele Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău și Vaslui, arondate Agenției, au încasat până în prezent peste 220 de milioane de lei.

Potrivit reprezentanților instituției din Iași, beneficiarul trebuie să depună cofinanțarea pentru ca banca să îi vireze banii în cont, de aceea sunt înregistrate și câteva dosare care sunt în curs de plată, băncile așteptând banii pentru cofinanțare. Până în prezent, din cei peste 22.000 de antreprenori înscriși în aplicație, în anul 2020, au primit banii 7.034 de antreprenori, pentru cererile depuse în Măsura 2. Suma totală plătită până acum se ridică la 5,2 miliarde de lei.

Antreprenorii din Iași înscriși în Măsura 2 primesc granturile pentru capital de lucru

Plățile continuă către beneficiarii eligibili în cadrul Măsurii 2, după sărbătorile pascale. Cele mai multe firme care vor încasa banii se confruntă cu dificultăți financiare din cauza pandemiei COVID-19, iar activitățile lor sunt cu preponderență în domeniile HoReCa și turism. Bugetul alocat Măsurii 2 a fost rapid epuizat întrucât antreprenorii au nevoie urgentă de aceste sume pentru a acoperi pierderile financiare cauzate de pandemie. Granturile au o valoare variabilă, ca procent din cifra de afaceri pe anul 2019 a firmelor beneficiare (IMM-uri a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost suspendată prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă).

Companiile din Iași din sectoarele HoReCa și turism, afectate de pandemia de COVID-19, au primit în jur de 50 la sută din suma acordată prin Ministerul Economiei. Alte 2,2 milioane de lei au primit firmele din Iași care au depus cererile în Măsura 1, microgranturi în valoare de 2.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil la finanțare.

Înscrierea în Măsura 3 va fi reluată, după scandalul samsarilor imobiliari

IMM-urile din Iași au primit alte 2,2 milioane de euro, ajutoare financiare acordate pentru pierderile provocate de pandemia COVID-19, în anul 2020. Banii au fost acordați prin intermediul Măsurii 1, suma acordată fiecărui beneficiar fiind de 2.000 de euro pentru PFA-urile, IMM-urile și ONG-urile din Iași eligibile în programul derulat de stat. O altă măsură în cadrul căreia au fost depuse sute de cereri din Iași este Măsura 3, program derulat la începutul acestui an. În schimb, a fost anulat după ce în program s-au înscris mai mulți samsari imobiliari. Specialiștii au arătat că banii nu ajungeau la firmele afectate de pandemia COVID-19. Înscrierile vor fi reluate în perioada următoare.

Adauga un comentariu