Actualitate

Anunț important făcut de Alexandru Rafila: Când vor fi reimpuse restricțiile în România

Publicat: 18 sept. 2020
Alexandru Rafila vorbește la microfon
Alexandru Rafila anunță când vor fi reimpuse restricțiile în România

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS, a făcut un anunț important în legătură cu reimpunerea restricțiilor în România, din cauza creșterii numărului de cazuri noi de COVID-19.

„În momentul în care 80% din paturile de la terapie intensivă vor fi ocupate, probabil intrăm într-o situaţie foarte delicată. Ar trebui să existe nişte scenarii pe care autorităţile să le aibă în vedere pentru a nu pune şi mai multă presiune pe sistemul sanitar”, a spus Alexandru Rafila.

Anunț important făcut de Alexandru Rafila: Când vor fi reimpuse restricțiile în România

Reprezentantul României la OMS susține că în funcție de momentul aplatizării curbei de creștere se pot lua sau nu măsuri.

„Nu îmi place să fac aprecieri legate de cifre, mă interesează trendul, dacă e ascendent, să vedem unde curba de creştere se aplatizează şi să vedem dacă sunt măsuri care pot scădea acest trend. Sunt de acord că odată cu începutul şcolii se va înregistra număr de cazuri în creştere, dar după 10-15 zile. Depinde cât de importantă e această creştere şi cine sunt persoanele bolnave, dacă sunt cu comorbidităţi, sau adulţi tineri, sau copii“, precizează Alexandru Rafila.

O creștere cu 40% va afecta serios sistemul sanitar

Președintele Societății Române de Microbiologie este de părere că în momentul în care va fi înregistrată o creștere cu 40%, dublu față de cea de acum, sistemul sanitar va fi afectat și atunci se vor impune măsuri.

„Dacă o să fie o creştere de 10-20%, va fi suportabilă de sistemul de sănătate. Dacă numărul de cazuri se dublează, de exemplu, atunci situaţia se schimbă radical”, menționează Alexandru Rafila.

Jumătate dintre paturile de ATI sunt ocupate

În prezent, sunt 1.050 de paturi ATI special pentru cazurile COVID-19 în România, iar la Terapie Intensivă sunt, după cum arată ultimul bilanț, 460 de persoane, deci capacitatea este la aproape 50%.

Până ieri, pe teritoriul României, au fost confirmate 108.690 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Grupul de Comunicare Strategică a transmis un record nedorit de 110 cazuri noi de Covid-19 în județul Iași. Focarele de pe teritoriul județului au facilitat apariția acestor cifre îngrijorătoare. În ceea ce privește situația recăderilor au fost reconfirmate cu noul coronavirus la testare nu mai puțin de 41 de persoane.

Datele referitoare la numărul persoanelor declarate vindecate sunt indisponibile la acest moment, urmare a unor actualizări tehnice în sistemul de raportare și în aplicația de centralizare a datelor. Aceste date vor fi comunicate în cel mai scurt timp posibil, imediat ce devin disponibile.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.679 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.160.669 de teste. Dintre acestea 24.025 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 15.292 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.733 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 100 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 17 septembrie.

Adauga un comentariu