Local

Anunț uriaș pentru șoferii din Iași. Totul ține de pasajele din Podu Roș. Investiția schimbă complet traficul din oraș

Publicat: 01 mai 2020

Unul din cele mai așteptate proiecte rutiere din municipiul Iași ar urma să beneficieze de finanțare de la o bancă europeană. Conducerea Primăriei Iași a anunțat că pasajele rutiere din Podu Roș ar urma să fie prinse într-o finanțare de la Banca Comisiei Europene. În plus, municipalitatea ieșeană a primit undă verde pentru contractarea unui împrumut de peste 20 de milioane de euro pentru finanțarea unor obiective de interes local. Aleșii locali ai Iașului au avizat cu largă majoritate contractarea împrumutului de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru finanțarea reabilitării depoului de tramvaie din Dacia, refacerea Cinema „Dacia” și a unor școli din municipiu

Veste importantă pentru conducătorii auto din municipiul Iași. Proiectul pasajelor rutiere din Podu Roș poate prinde contur mult mai repede decât s-ar fi așteptat. Conducerea Primăriei Iași a anunțat că sunt discuții cu Credit Europe Bank (CEB), instituție a Comisiei Europene, pentru finanțarea proiectului din zona Podu Roș.
Cele două pasaje vor prelua câte o bandă de circulație de pe cele două Splaiuri și se vor reuni deasupra albiei Bahluiului în zona podului de peste râu. Cele două pasaje vor avea o lungime de 551,6 metri (pe malul drept), respectiv de 546,6 metri (pe malul stâng). Valoarea totală a investiției este estimată la 84.1 milioane de lei. În bugetul local pe acest an a fost alocată suma de 1.3 milioane de lei pentru finanțarea proiectării, achitării de taxe și avize pentru acest proiect.

„Avem un răspuns de la Banca Europeană CEB privind finanțarea unor proiecte ce țin de transport și mobilitate. Am transmis către Banca Comisiei Europene o solicitare de a ne finanța proiectul de construire a pasajului din zona Podu Roș. O să vedem în ce manieră se vor mișca lucrurile și cât de repede. Fiecare bancă are anumite strategii în finanțare. De ce nu am luat de la BERD pentru pasaj? Nu intră în tipologia lor de finanțare”, a menționat edilul Mihai Chirica.

Bani pentru Școala „Vasile Lupu”

Edilul Iașului a precizat că a discutat cu reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) despre finanțarea cu zece milioane de euro a reabilitării Școlii Normale „Vasile Lupu”, unitate de învățământ ridicată la 1855. „Avem în vedere în schimb o rană mai veche a orașului nostru. Este vorba despre prima școală de institutori din România, Școala Normală «Vasile Lupu». Am primit din partea BERD o înștiințare prin care acceptă finanțarea Școlii Normale «Vasile Lupu», reabilitarea fiind de circa 10 milioane de euro. Am trimis înapoi documentația spre completare, fiind lăsat și tronsonul Dancu acolo. Acesta a trecut între timp la finanțare la Ministerul Dezvoltării. Urmează să găsim cât mai repede o formulă pentru finanțarea reabilitării școlii. Sunt o mie de copii care stau în condiții de nesiguranță. S-au prăbușit plafoanele pe casa scării. Nu e niciun interes electoral. Trebuie să refacem structura de elită a școlii românești. Aici contribuția noastră va trebui să devină una remarcabilă”

Împrumutul BERD a fost aprobat

Ieri, în cadrul ședinței de plen a Consiliului Local a fost aprobat și împrumutul de 21 de milioane de euro de la BERD pentru finanțarea mai multor proiecte. Aproximativ 15 milioane de euro vor fi alocate pentru modernizarea depoului CTP din Dacia, alte 2 milioane de euro pentru reabilitarea Cinematografului „Dacia”, dar și o sumă importantă pentru modernizarea mai multor unități de învățământ din oraș. Proiectul a primit girul tuturor aleșilor locali cu o singură excepție. Consilierul Răzvan Timofciuc s-a abținut de la vot, acesta fiind mereu împotriva proiectelor Primăriei. Atitudinea lui Răzvan Timofciuc a fost criticată de primarul Iașului.

„Minte cu nerușinare. Noi am epuizat toate resursele puse la dispoziția unei autorități locale pe fonduri europene. Suntem la un grad de contractare de 150 la sută a fondurilor pentru școli de la UE. Nu garantează nimeni că pe celălalt exercițiu financiar vom mai găsi resurse. Nu denaturați consultarea publică. L-am suportat patru ani de zile, dacă aș fi putut divorța de el, o făceam din primul an”, a spus primarul Mihai Chirica.

Aleșii locali au înțeles necesitatea acestor investiții și după o dezbatere de câteva zeci de minute au avizat favorabil proiectul.

„Norocul acestei finanțări este legat de faptul că ei urmăresc ca implementarea să meargă până la capăt. Este un obiectiv pe care banca și l-a asumat și ne va asigura și asistența tehnică pentru implementarea până la sfârșit a tuturor proiectelor trecute în anexă”, a mai susținut edilul municipiului Iași.

Comentarii
  • ei finantare, nu cred ca vor mai fi finantari prea curand de la UE avand in vedere ca UE trebuie sa de-a in stanga si-n dreapta ajutoare pentru resuscitarea economiilor tarilor sale membre.

Adauga un comentariu