Actualitate

Anunțul făcut de șeful ANPC! Ce jucării au fost retrase din magazine, înainte de Ziua Copilului

Publicat: 28 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Anunțul făcut de șeful ANPC Ce jucării au fost retrase din magazine înainte de Ziua Copilului
Directorul general al Protecţiei Consumatorilor explică faptul că mai multe controale desfășurate în cadrul unor centre comerciale au scos la iveală o mulțime de nereguli în ceea ce privește jucăriile destinate copiilor

Deoarece Ziua Copilului se apropie, specialiștii au tras un semnal de alarmă părinților care se pregătesc să le achiziționeze micuților jucării. Pentru a evita eventualele probleme care ar putea apărea în rândul copiilor, șeful ANPC a publicat pe contul său de Facebook câteva sfaturi utile pentru părinți. De asemenea, acesta a anunțat și faptul că anumite produse au fost retrase definitiv din marile centre comerciale.

Paul Anghel, directorul general al ANPC, a postat un mesaj destinat în special persoanelor care doresc să le achiziționeze jucării copiilor. Bărbatul susține că trebuie respectate câteva reguli esențiale care ar putea preveni eventualele incidente neplăcute.

Jucării retrase de la vânzare înainte de Ziua Copilului

Directorul general al Protecţiei Consumatorilor explică faptul că mai multe controale desfășurate în cadrul unor centre comerciale au scos la iveală o mulțime de nereguli în ceea ce privește jucăriile destinate copiilor. Bărbatul susține că este vorba despre jucăriile de tip slime, jucării care îi pot induce în eroare pe cei mici. În unele țări au existat cazuri în care copiii au confundat slime-ul cu diferite fructe sau legume, ingerându-l și astfel, sporind apariția unor probleme grave la nivelul tubului digestiv.

„Anumiţi operatori economici comercializează produse tip slime falsificate, produse despre care nu se ştie nimic, pe care le găseşti într-o cutie, fără etichetă. În compoziţia anumitor produse a fost identificat boraxul, un praf chimic care se foloseşte inclusiv la fabricarea detergentului sau a săpunului. Aceste jucării care imită mâncăruri, fructe şi legume, dulciuri, deşi nu sunt produse alimentare, având formă, miros, culoare, prezentare, ambalaj sunt atractive pentru copii, pot fi confundate cu produsele alimentare şi, în consecinţă, prin introducerea în gură sau prin înghiţirea lor pot leza sănătatea şi chiar viaţa copiilor”, notează directorul general al ANPC.

Aspecte de care părinții ar trebui să țină cont înainte de a cumpăra jucării copiilor

Așa cum era de așteptat, Paul Anghel a venit și cu câteva soluții pentru cei care își doresc să le achiziționeze copiilor jucării care să nu îi pună pe aceștia în pericol. Bărbatul a declarat că adulții trebuie să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, dar și pentru capacitatea acestuia. De asemenea, este indicat să se asigură că respectivul centru comercial din care achiziționează jucăria oferă o chitanță sau un bon fiscal.

Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani este interzisă achiziționarea de jucării de dimensiuni mici, care ar putea fi ingerate sau care sunt confecționate din materiale toxice. Totodată, orice produs cumpărat trebuie să dețină marcajul CE, potrivit căruia acesta a fost verificat și aprobat de specialiști.

Adauga un comentariu