Actualitate

Anunțul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, despre creșterea premiilor la olimpiadele școlare – LIVE VIDEO

Publicat: 26 mai 2022
Sorin Cimpeanu
Ministrul Educației face noi anunțuri despre premiile acordate la olimpiadele școlare

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declarații de presă la finalul ședinței de guvern din 26 mai, în care vorbește de noile modificări privind creșterea premiilor acordate la olimpiadele școlare.

„În OUG adoptată astăzi sunt o serie de măsuri importante pentru învăţământul universitar şi preuniversitar. În primul rând este de recunoaşterea performanetelor elevilor romani. Au fost adoptate măsurile: valoarea premiilor pentru participarea olimpiadelor internaţionale ajungea la 12.550 lei premiul întâi, pest 4000 menţiunea, etapa regională 4.440 lei, 2500 lei menţiunea. Sistem ridicol de recunoaştere a performanţei la nivel naţional. Premiile naţionale care porneau de la 65 lei şi ajungeau la 250 lei. Premiul 1 va fi 1000 lei.

O altă măsură importantă: pentru participarea la olimpiadele naţionale, Guvernul a adoptat dublarea alocaţiei pentru masă şi cazare.

De asemenea, crearea cadrului legal că autorităţile locale vor avea posibilitatea să contribuie pentru creşterea valorilor acestor premii.

Posibilitatea ca universităţile româneşti să poată derula o parte din activităţi în sistem online beneficiind de mijloace digitale. Prin schimbarea de paradigmă, universităţile vor putea să se organizeze încă din toamnă acestui an să organizeze aceste activitate şi în regim online. Alt lucru esenţial din perspectiva digitalizării, trasabilitatea absolvenţilor să fie monitorizată”, a transmis prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu.

234 de milioane de euro pentru digitalizarea universităților

Ministrul Educaţiei a venit cu unele clarificări asupra ghidului pentru PNRR, în valoare de 234 de milioane de euro, pentru digitalizarea universităţilor. Sorin Cîmpeanu a menţionat că cel puţin 60 de universităţi vor beneficia de proiecte pentru digitalizare, în valoare de minimum 2 milioane de euro și a enumerat criteriile de eligibilitate care vor face diferența în cadrul acordării finanțării.

”Am publicat anunțul de consultare a ghidului și de lansare a apelului pentru digitalizarea proceselor din universități, un apel în valoare de 234 de milioane de euro, în urma căruia cel puțin 60 de universități sunt eligibile, toate universitățile acreditate, diferențierea făcându-se doar la nivel de punctaj, grad de încredere ridicat, standard sau limitat. Nu vor putea participa universitățile care nu sunt acreditate. Proiectele vor fi de la 2 milioane de euro în sus, în funcție de dimensiunea universității. Selecția urmează să se facă până la sfârșitul lunii iunie”, a declarat ministrul de resort, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a ținut să mulțumească rectorilor celor 10 universități românești care au fost selecționate în cadrul rețelei de universități europene și care au câștigat apelurile de finanțare din anii 2019-2020, reușind astfel să contribuie la o integrare mult mai bună a universităților românești în spațiul european al învățământului superior și al cercetării.
Adauga un comentariu