Local

Aparate moderne de testare pentru coronavirus în spitalele ieșene. Ședință de urgență la vârful județului

Publicat: 30 mart. 2020

Peste un milion de lei au fost alocați ieri de autoritatea județeană spitalelor din subordine. Fondurile vor fi destinate achiziției unor aparate moderne de testare a medicilor și pacienților împotriva virusului COVID-19

Consiliul Județean (CJ) Iași s-a întrunit ieri într-o ședință de urgență pentru a dezbate alocarea unui milion de lei pentru spitalele din subordine. Ședința s-a ținut online, consilierii neavând cum să participe la plen din cauza pandemiei de COVID-19. CJ a alocat fonduri către Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” (392 mii lei) și către Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie (392 de mii de lei) în vederea achiziționării a două sisteme de diagnostic molecular Real-Time PCR pentru testarea pacienților și a cadrelor medicale. Totodată, a fost inclusă în buget suma de 289,14 mii lei pentru achiziția de medicamente, reactivi, echipamente și materiale sanitare pentru prevenirea și combaterea coronavirusului la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” (143,14 mii lei) și la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” (146 mii lei).

În total, CJ Iași a alocat 7,3 milioane lei pentru acțiuni de prevenire și combatere a noului virus.

„Suntem foarte aproape de activarea scenariului 4 al răspândirii pandemiei, ceea ce înseamnă transmiterea bolii pe scară largă, fapt care, cel mai probabil, va conduce la o suprasolicitare a sistemului de sănătate. Nu vreau să ajungem în situația de la Suceava, unde foarte multe cadre medicale au fost infectate de pacienți despre care nu se știa că sunt purtători ai virusului. Motivat de acest fapt și în urma discuțiilor purtate cu managerii celor șase spitale din subordine, am ajuns la concluzia că este foarte important ca unitățile medicale să dispună de aparate de testare pentru depistarea virusului.

În acest moment avem două astfel de aparate: unul deja funcțional la Spitalul de Boli Infecțioase și unul care va fi instalat zilele următoare la Maternitatea „Cuza Vodă”. Pentru a proteja personalul medical din aceste spitale, vom proceda la testarea tuturor pacienților care vor veni pentru tratament, indiferent de patologie. În acest fel ne luăm măsuri de siguranță că vom păstra spitalele intacte. Urmează o perioadă foarte grea”, a spus Maricel Popa, președintele CJ Iași.

Nemulțumiri ale consilierilor

Cu toate acestea, aleșii județeni s-au arătat nemulțumiți de cum gestionează Maricel Popa situația.

„Care este situația în spitalele ieșene subordonate Consiliului Județean? Noi am aprobat astăzi (ieri-n.r.) fonduri pentru echipamente medicale noi, iar data trecută am avizat unele rectificări bugetare. În momentul în care l-am întrebat despre situația bolnavilor din spitalele Consiliului Județean, Maricel Popa nu a fost în stare să dea un răspuns. Este depășit de situație și se folosește de criza actuală pentru a-și vedea de interesele sale”, a precizat Liviu Bulgaru, consilier județean PNL.
Comentarii
  • S-a trezit Popa Maricel ! Maricel s-a trezit la început de scenariu 4. Maricele, eu îți zic să mai dormi. Te trezim noi când se termină pandemia. Fă-ți somnul de frumusețe în continuare

  • Aparate cumparate de Casa Share din donatii, PSD IASI si Maricel Popa varuiesc Muzeul de Literatura

    Votati Psd Iasi pentru Spitalul regional Iasi promis in 2016

Adauga un comentariu