Prețurile pentru un aparat dentar reprezintă o sumă colosală pentru majoritatea ieșenilor. Astfel, această necesitate este considerată un moft sau, mai mult decât atât, un lux. Majoritatea ieșenilor refuză să-și pună aparat dentar sau așteaptă un număr considerabil de ani pentru a beneficia de unul
Problema dinților strâmbi este mai accentuată în rândul copiilor și al adolescenților. Aceasta are un efect psihologic mare, deoarece estetica dinților poate scădea dramatic stima de sine. Un aparat dentar reprezintă o necesitate care poate preveni alte afecțiuni. Începând de la dureri la nivelul cavității orale, până la pierderea dinților, acestea sunt doar câteva dintre pericolele la care o persoană ce are nevoie de aparat dentar, dar refuză să-l poarte, se poate supune.
„Aparatul dentar nu este o fiță, este un lux, pentru că lumea așa îl percepe, dar niște dinți aliniați sunt niște dinți sănătoși. În afară, toată lumea își pune aparate dentare, de când copilul este în burtă, părintele pregătește bani pentru aparatul dentar care este un lucru foarte corect. Dacă o persoană are nevoie să poarte aparat dentar și nu-l poartă, dinții se cariază, crește riscul de boală parodontală, deci se poate ajunge la pierderea dinților, din punctul de vedere al cariilor.
Pentru că periuța de dinți nu reușește să-i curețe în totalitate și apar cariile. O mușcătură proastă poate duce la alte boli și nu mă refer doar la boli ale cavității bucale, ci la boli în general, pentru că nu mănânci cum trebuie. În timp se pierde osul și dintele cade. Aparatul se poate pune atât timp cât ai dinți în gură, respectiv cu analizele de risc”, declară Ana Maria Burdulea, medic stomatolog.
Prețuri mari pentru o dantură sănătoasă
Prețul pentru un aparat dentar variază în funcție de complexitatea acestuia. Pentru unul metalic, care este cel mai ieftin, costurile se încadrează între 1.400 și 1.600 de lei, pe arcadă. Însă există aparate dentare care depășesc prețul de 8.000 de lei. La toate acestea se adaugă și prețul pentru activările lunare, care ajung la 200 de lei. Din aceste motive, ieșenii nu iau în considerare faptul că niște dinți drepți sunt niște dinți sănătoși.
„Cu siguranță, cei care își pun aparat dentar și-l pun pentru că au nevoie de el, în niciun caz pentru o fiță, pentru că prețurile pentru un aparat dentar sunt destul de mari. De exemplu, pentru un aparat dentar metalic, care este și cel mai ieftin, costurile sunt între 1.400 de lei și 1.600 de lei, pe arcadă, plus activările lunare de 200 de lei. El trebuie purtat în funcție de caz și de cât trebuie îndreptați dinții”, declară Teona Alexandra, studentă în anul IV la Facultatea de Medicină Dentară.
Aparatul dentar este un lux și un pas greu de făcut pentru tineri
Specialiștii afirmă faptul că aparatul dentar nu este un moft, ci o nevoie care, dacă nu este tratată la timp, se poate agrava. Pentru că, pe lângă dinți inestetici, se poate ajunge și la alte afecțiuni. Cu toate acestea, un aparat dentar se poate pune la orice vârstă, atât timp cât ai dinți. Este o necesitate care trebuie tratată corespunzător și din timp. Pentru tineri este un pas destul de greu. Aparatul dentar este inestetic, iar cea mai mare problemă este că trebuie să-l poarte minim trei ani.
„Am purtat aparat dentar timp de cinci ani, la început îmi venea să plâng pentru că toată lumea îmi spunea că am fiere în gură și așa era. Dar m-am obișnuit cu el, ba chiar a devenit parte din mine și mă reprezenta. Nu mă făcea urâtă, dar așa mă consideram eu când mă uitam în oglindă, din cauza filmelor, pentru că, dacă ați văzut, tocilarele purtau aparat dentar și ochelari.
Acum am văzut că majoritatea poartă, fără nicio jenă. După ce l-am dat jos, am simțit că pierd ceva din mine, însă m-a ajutat să am o dantură frumoasă de care să nu-mi fie rușine. Și să pot zâmbi fără să pun mâna la gură”, declară Cătălina Roșu.