Parlamentul European a dat undă verde: pacienții și cadrele medicale vor putea accesa dosarele medicale chiar și din alte state membre ale UE decât țara lor de reședință. Dacă pacientul autorizează accesul, datele vor putea fi folosite în scopuri de tratament și cercetare.
Proiectul nu va vedea lumina zilei decât peste doi ani, dar s-a ajuns la un acord privind dosarele medicale care pot fi consultate în toate țările europene. Regulamentul UE care va duce la crearea unui „spațiu european al datelor medicale” a fost aprobat de Parlamentul European cu o largă majoritate (445 de voturi pentru, 142 împotrivă și 39 de abțineri).
Datele medicale pot fi consultate în toate țările UE
Acest nou instrument va oferi pacienților și profesioniștilor din domeniul sănătății posibilitatea de a accesa și de a consulta informațiile necesare chiar și într-un alt stat membru decât cel în care își au reședința. Astfel, va fi mai ușor să se obțină rapoarte privind starea de sănătate a persoanei vizitate și prescripțiile electronice ale acesteia, să se acceseze imagini medicale și rezultate de laborator. Mai puțină birocrație, așadar, pentru cetățenii europeni care se deplasează dintr-un stat membru în altul. Totul se va desfășura pe platforma MyHealth@EU, concepută tocmai pentru ca datele de sănătate să fie disponibile într-un singur spațiu.
Decizia luată de către PE trebuie, în orice caz, să fie aprobată de Consiliul European. În cazul în care va fi confirmată, odată publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii, regulamentul ar urma să intre în vigoare după doi ani. De asemenea, utilizarea primară și secundară a datelor va fi posibilă între patru și șase ani, în funcție de categoria de utilizare.
Datele sunt folosite și în scopuri de cercetare
Dacă utilizarea datelor pentru tratament (așa-numita „utilizare primară”) va eficientiza etape cruciale, dosarul european al pacientului va da o mână de ajutor important pentru cercetare, clinică și nu numai („utilizare secundară”). Informațiile pacientului vor fi de fapt accesibile într-un format anonim sau pseudonimizat, dacă acesta dorește acest lucru. Această partajare va contribui nu numai la dezvoltarea de tratamente bazate pe date medicale, ci și la elaborarea de statistici și politici de sănătate, datorită informațiilor privind cheltuielile conținute în dosare.
Cu toate acestea, utilizarea secundară a dosarelor medicale nu va fi permisă în scopuri comerciale, cum ar fi publicitatea, evaluarea propunerilor de asigurare sau deciziile luate pe piața muncii pe baza stării de sănătate a cetățenilor. În plus, cetățenii se vor putea opune consultării și utilizării datelor lor de către profesioniști sau cercetători și vor trebui să fie informați de fiecare dată când dosarul lor este accesat.
Regulamentul UE privind dosarul medical unic reprezintă o etapă importantă în tranziția digitală realizată de instituțiile europene. După anii pandemiei, obiectivul digitalizării serviciilor s-a extins și la sectorul sănătății. Uniunea Europeană ajunsese deja la un acord cu Organizația Mondială a Sănătății cu privire la crearea unei „rețele globale de instituții de sănătate”, așa-numitul „green pass global”. În ceea ce privește dosarul unic de sănătate, s-a ajuns la un acord în Parlamentul European, în special datorită garanțiilor privind protecția vieții private, relatează presa din Italia.
https://www.facebook.com/IASIDE10
Iași de 10 – Forța Dreptei propune Meritocratie pentru Iași !
adică fiecare va ști dacă am mîncărici în cur?…
In felul asta, marile companii farmaceutice au sa-si poata face planul de afaceri pe baza datelor furnizate de state. E clar, se merge spre controlul absolut al individului.