National

Apare o nouă poliție în România! Ce rol va avea noua structură

Publicat: 02 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Apare o nouă poliție în România Ce rol va avea noua structură
Noua structură de poliție urmărește creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi personalului didactic în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar

Apare o nouă poliție în România! Din 14 septembrie, odată cu începerea noului an școlar, țara noastră va avea și o nouă structură de poliție. Aceasta, potrivit conducerii MAI, va avea rolul de a crește siguranța în jurul școlilor.

Conducerea Ministerului Afacerilor Externe a anunțat înfiinţarea unei noi structuri în cadrul IGPR. Aceasta are titulatura Poliţia Siguranţă Şcolară și va avea rolul de a creşte siguranţa în jurul şcolilor. Totodată, noua structură de poliție va urmări să combată și delincvenţa juvenile.

Apare o nouă poliție în România

Secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a anunţat înființarea Poliției Siguranţă Şcolară din 14 septembrie. Rolul acestei noi structuri din cadrul IGPR este creșterea gradului de siguranță în jurul școlilor.

„La iniţiativa ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, a fost elaborat şi introdus în circuitul de aprobare instituţională un nou plan naţional de acţiune. Acesta are în vedeere creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi personalului didactic. De asemenea, se dorește şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar. Planul de acţiune creează premisele unei abordări unitare pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică în unităţile de învăţământ. În conformitate cu prevederile Strategiei naţionale de apărare a ţării 2020-2024, unul dintre obiectivele principale îl reprezintă coordonarea eforturilor tuturor instituţiilor. Concomitent, vor fi luate măsurile necesare creşterii securităţii fizice a elevilor pe durata deplasării înspre şi dinspre şcoală. Totodată se are în vedere şi prevenirea şi combaterea fenomenului de bullying”, a declarat Bogdan Despescu, într-o conferinţă de presă.

Cu cine va colabora noua structură

Secretarul de stat Despescu a precizat că noua structură va colabora cu unităţile şcolare şi autorităţile locale. De asemenea, acesta a anunțat că Poliția Siguranță Școlaeră își va începe activitatea chiar de la debutul noului an şcolar.

„Ţinând cont de preocuparea permanentă a conducerii MAI pentru îndeplinirea obiectivelor în ceea ce priveşte siguranţa elevilor şi a cadrelor didactice, ministrul Afacerilor Interne a luat decizia înfiinţării unui structuri distincte în cadrul Poliţiei Române. Structura nou-înfiinţată va îmbunătăţi şi consolida parteneriatul MAI – şcoală – autorităţi locale. Va exista o prezenţă mult mai mare şi mai activă a poliţiştilor în mediul şcolar, respectiv în procesul educaţional. Poliţiştii vor identifica mediile favorabile comiterii de infracţiuni. De asemenea, vor stabili legături permanente cu reprezentanţii unităţilor de învăţământ, cu reprezentanţii ONG-urilor, precum şi ai autorităţilor locale”, a adăugat Despescu.

Ce efective va avea Poliția Siguranță Școlară

Secretarul de stat în MAI a precizat și care vor fi efectivele noii structuri de poliție. Astfel, potrivit lui Bogdan Despescu, Poliția Siguranță Școlară va avea pentru început 266 de poliţişti.

„Structura nou formată, denumită Poliţia Siguranţă Şcolară, va acorda o mai mare importanţă activităţilor şi măsurilor preventive. Ea se va concentra pe identificarea factorilor generatori şi eliminarea din timp a potenţialelor riscuri. Scopul principal este prevenirea consumului de droguri, trafic de persoane şi violenţă juvenilă. Structura se constituie prin ordin al ministrului Afacerilor Interne prin suplimentarea posturilor alocate Poliţiei Române cu un număr de 266 de funcţii de poliţist. Structura va funcţiona odată cu începerea anului şcolar, atât la nivelul IGPR, cât şi la nivelul inspectoratelor judeţene de poliţie, respectiv Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti”, a mai arătat Despescu.

Așadar, din 14 septembrie apare o nouă poliție în România, ceea ce ar trebui să asigure un climat de siguranță în jurul școlilor.

Adauga un comentariu