O căprioară rătăcită în Copou a stârnit curiozitatea trecătorilor care au vrut să imortalizeze momentul și au filmat-o cu telefoanele mobile. Din imagini se observă cum căprioara este speriată și încearcă să fugă pentru a se adăposti, ajungând la Grădina Botanică. Trecătorii au sunat autoritățile pentru a salva căprioara rătăcită, iar echipele formate din specialiști din cadrul Salubris și Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași s-au deplasat la fața locului pentru a o tranchiliza și a o reloca. Căprioara a dispărut însă pe câmpurile din Grădina Botanică și nu a mai putut fi prinsă. Specialiștii susțin că vietatea ar fi apărut din pădurile din jurul Iașului, cel mai probabil din pădurea Breazu, fiind în căutarea hranei.
Cum a ajuns căprioara în Copou?
Căprioara și-a facut apariția miercuri, în jurul prânzului, în cartierul Copou. Imediat ce a fost observată de trecători, aceștia au filmat-o și au postat video-urile pe rețelele de socializare. Comentariile din partea celor care au văzut filmările cu căprioara rătăcită pe străzile din Iași nu au întârziat să apară. Dacă unii se întrebau cum a ajuns căprioara în Copou, având în vedere că sunt multe case în zonă, alții spuneau că lipsa oamenilor, în această perioadă, a determinat căprioară să apară într-un cartier odată aglomerat. Alte persoane care au urmărit filmările au spus că se taie pădurile din Iași și de aceea animalele sălbatice ajung în orașe, pentru a-și căuta hrana.
În astfel de situații, mai ales dacă este vorba despre un animal sălbatic care nu prezintă pericol direct pentru om, este indicat ca cetățenii să apeleze la Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Iași (AVPSIS), pentru că vânătorii sunt cei mai potriviți să ia masuri în astfel de situații și să readucă animalul sălbatic în zona lui de confort”, a spus Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale Iași.
Căprioara a venit din pădurea Breazu
Unul dintre trecătorii care a filmat căprioara a anunțat autoritățile pentru a veni să o relocheze, ultima dată fiind văzută în Grădina Botanică.
„Am fost sesizați de un cetățean că este o căprioară în Copou. Au fost echipele de la Salubris și de la noi pentru a o prinde, a o tranchiliza și apoi pentru a o reloca. Echipele nu au reușit să o prindă. Ultima dată a fost văzută în Grădina Botanică, alergând pe câmp. Am mai primit sesizări în trecut că acolo ar mai fi fost niște căprioare. Cel mai probabil a venit din pădurea Breazu”, a declarat Gabriel Ciobanu, director executiv în cadrul DSVSA Iași.
„Cel mai elegant este ca, în aceste situații cetățeanul să direcționeze și să îndrume animalul către zona sa de confort pentru că, ce mai probabil, el s-a speriat și a ajuns în oraș din greșeală”, spune Gabi Surdu, președinte Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Iași.
În pădurile din Iași trăiesc 1.200 de căprioare
În ultimii ani, animalele sălbatice, precum urșii, vulpile sau căprioarele, care erau des văzute în zonele montane, au început să apară și în Iași. Specialiștii spun că animalele vin de obicei pentru a căuta hrană.
„Noi avem cerb, căprior, mistreț, iepure, vulpe, bursuc, jderi și fazani, în pădurile din Iași. Creșterea demografică a limitat arealul lor și s-au retras în zona de munte, în păduri. Probabil, din lipsa hranei, se apropie de orașe. În zona Miroslava trăiau iepuri, căprioare, fazani. Efectivele la vânat mare, la ultimele verificări făcute de noi, arătau că la vânat mare sunt 170 de exemplare de cerbi, 1.200 de căprioare. Cetățenii nu au voie să țină vânat în captivitate”, a declarat Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.