ApaVital scumpește apa industrială după un proiect propus de Primăria Iași. Chiar la începutul lunii ianuarie, operatorul de apă și canalizare, ApaVital, a crescut tarifele pentru apă potabilă și canalizare, iar acum se fac noi scumpiri
Compania furnizează lunar peste 70.000 de metri cubi de apă industrială în Iași. Astfel, prețul ar urma să crească de la 3,95 lei la 4,28 lei pentru un metru cub. Va fi o majorare de 0,33 lei, însă pentru consumul înregistrat lunar ApaVital va câștiga câte 23.760 de lei în plus.
ApaVital scumpește apa industrială
Fabricile și uzinele care produc și oferă servicii pentru consumul universal folosesc apă în timpul producției pentru răcire, modelare, spălare sau chiar pentru transport. Este foarte important ca apa să fie gestionată corespunzător pentru a nu dăuna mediului înconjurător. Apa industrială trebuie să aibă anumite caracteristici: trebuie să fie pură, incoloră, limpede, să nu absoarbă lumina, să nu aibă gust și miros, să fie filtrată pentru a nu pătrunde impurități. În cazul în care Consilierii locali din Iași vor vota proiectul, prețul apei industriale va ajunge la 4,28 lei pentru mc.
„Ajustarea prețului pentru apa industrială pornește de la necesitatea acoperirii costului justificat economic al furnizării/prestării serviciului, precum și de la nevoia de a asigura sursele proprii de finanțare pentru necesarul investițional al perioadei următoare. Ajustarea de preț propusă pentru aprobare se va face cu indicele lunar al prețurilor de consum pe economie, respectiv 108,83 la sută, pentru perioada de referință septembrie 2022 – septembrie 2023.
Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile de utilități publice (A.N.R.S.C.) a aprobat noul preț propus pentru apă industrială după verificarea documentației, prin avizul nr. 985986/22.11.2023. Prețul apei industriale va crește cu 33 de bani/metru cub, ajungând la nivelul de 4,28 lei/mc, fără TVA”, a transmis Răzvan Manolache, șeful Serviciului de Marketing și Relații cu Publicul al ApaVital SA.
ApaVital încasează peste 300.000 de lei pentru apa industrială
Deși numărul de consumatori industriali este mai mic față de acum 20 de ani, când funcționau mult mai multe fabrici și uzine, în prezent, compania încă încasează peste 60.000 de euro, lunar, de la agenții economici din Iași. Compania are nevoie să își acopere costurile pentru furnizarea apei.
„ApaVital SA furnizează lunar, în medie, circa 72.000 metri cubi de apă industrială către un număr de 12 agenți economici și instituții din Iași”, a mai adăugat Răzvan Manolache, șeful Serviciului de Marketing și Relații cu Publicul al ApaVital SA.
ApaVital scumpește apa industrială la Iași, după ce primarul Mihai Chirica a propus un nou proiect. Consilierii locali trebuie să analizeze situația și să supună la vot propunerea.
Ce faci cand ai monopol si consumul la apa (potabila sau industriala) scade?? Cresti pretul!! Genial , nu-i asa? Stie cineva care era consumul in 1990 si cat a fost in 2023? Hai don primar , spuneti , ca stiti!
Ba Chirica faci cumva apa in garaj?Din câte știu ea curge vine de la munte din izvoare vine la vale se scurge,o impigi tu și așa e cea mai scumpa.Cum naiba aia de la Timișoara au 3.50m3 și noi 8,15?O prepara ăștia de la Apavital?E de la mama natura ce naiba îi faceți de e asa de scumpa,o aduceți cu cisternele?Nu va mai satura draku de bani,tot 4 scânduri luați cu voi avarilor.
Dar ce treaba are primaria Iasi cu ApaVital care este in subordinea Consiliului Judetean Iasi.Ce golan de prmar!
Din câte știu eu, Iașul are 7 coline, cum naiba să poți furniza apă doar gravitațional? Apa nu trebuie tratată( nu trebuie soluții), nu trebuie împinsă( nu se consumă curent).. ciobani. 8 sunt 1000l , pe când la magazin 5 lei sunt maxim 2,5 l