Prima pagină » Economic Local » ApaVital va finaliza doar trei lucrări până la sfârșitul anului. Proiectul de 504 milioane de euro a fost întârziat

ApaVital va finaliza doar trei lucrări până la sfârșitul anului. Proiectul de 504 milioane de euro a fost întârziat

06 sept. 2023, 02:00, 2 ,
Petronel Ștefan, în Economic Local

Compania ApaVital va finaliza doar trei contracte până la sfârșitul anului 2023. Proiectul de 504 milioane de euro a fost întârziat din cauza unor probleme

Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă potabilă și apă uzată din județul Iași, cu o valoare de 504 milioane de euro, va continua până în anul 2025. Inițial, termenul a fost până în 2020, dar mai apoi a fost prelungit pentru 3 ani, iar acum va trece în cadrul Programului Operațional Dezvoltare Durabilă până în 2025.

ApaVital va finaliza doar trei lucrări

o poză cu Mihail Doruș

Directorul ApaVital, Mihail Doruș, susține că nu vor mai fi scumpiri în ceea ce privește tarifele

Compania ApaVital s-a confruntat cu niște situații neprevăzute atunci când a demarat lucrări în anumite localități din județ. Problema a fost că anumite terenuri erau deținute de cetățeni care inițial au refuzat să fie efectuate lucrări pe domeniul lor. Lucrările vor fi finalizate la sfârșitul anului în: CL2 Extinderea sistemului de apă și canalizare în Zona Metropolitană a municipiului Iași zona Sud LOT 2  (UAT Miroslava); CL10 Extinderea sistemului de apă și canalizare în județul Iași axa 8  Voinești Gârbești LOT 1 (UAT Voinești și UAT Țibana); CL11 Extinderea sistemului de apă și canalizare în județul Iași axa 9  Podu Iloaiei Tg. Frumos (UAT Târgu Frumos, UAT Ion Neculce și UAT Podu Iloaiei).

„În acest moment, Proiectul Regional de Dezvoltare a infrastructurii de apă și apă Uzată în județul Iași se află încă în desfășurare, iar la data de 31 decembrie 2023 se termină perioada de prelungire, deoarece a avut termen anul 2020. Din 2024, proiectul va trece pe Programul Operațional Dezvoltare Durabilă. În mare parte, la finalizarea lucrărilor, în anul 2025, se va acoperi aproape complet nevoia de apă potabilă și canalizare a județului Iași. Totuși, nu putem fi siguri că nu vor mai exista și alte investiții, deoarece multe localități se dezvoltă, iar dacă vor mai apărea alte companii mari în zonă, vor fi necesare și alte lucrări la infrastructură.

Au mai fost unele întârzieri în anumite localități, deoarece terenul pe unde trecea conducta aparține unui cetățean, astfel, au apărut niște situații mai complicate. Însă cu ajutorul autorităților locale am reușit să găsim anumite soluții pentru ca lucrările să continue. Pentru anul viitor nu vor exista alte creșteri tarifare, strategia din acest punct de vedere este deja făcută.

Am și reușit să economisim cam patru la sută din valoarea totală a proiectului, undeva la 20 de milioane de euro, pe care îi vom mai investi ulterior în alte lucrări. Noi administrăm bunuri în valoare de 2 miliarde de lei, la finalizarea lucrărilor vom mai avea bunuri de încă 2,5 miliarde de lei, deci în euro ar fi, în total, aproape un miliard de euro”, a precizat Mihail Duruș, directorul ApaVital SA.

Investiția nu va rezolva situația rezervelor de apă

Din păcate, această investiție uriașă nu va rezolva și situația neplăcută prin care trec mulți cetățeni vară de vară. Aceștia primesc apă doar în anumite intervale orare, din cauză că rezervele sunt prea scăzute în anotimpul secetos. Conducerea companiei susține că a început deja lucrări din fonduri proprii, pentru a construi mai multe rezervoare pentru captarea apei, unele din ele fiind date deja în folosință. De asemenea, tarifele nu vor crește anul viitor.

„În ceea ce privește situația cu restricțiile de apă, proiectul nu va rezolva această problemă. Vara, din cauză că nu există precipitații, rezervele de apă sunt consumate foarte rapid de cetățeni, iar infrastructura nu este construită pentru ca apa să fie folosită și în alte scopuri. Însă din fondurile noastre proprii am început să găsim soluții, deja au fost date în folosință mai multe rezervoare de apă în localitățile afectate”, a mai specificat Mihail Duruș.

ApaVital va finaliza doar trei contracte, în acest an, din cadrul proiectului. Investiția de 504 milioane de euro va moderniza întreaga infrastructură de apă și canalizare din județul Iași.

Comentarii
  • Tariful apei va creste pana in anul 2024 pentru a reusi sa acopere cei de la Apalethal imprumutul facut la BERD. In urma acestui imprumut (partea lor de contributie) au accesat cei 500 mil euroi pentru investitii, asa ca nu mai visati la ieftiniri. Marea companie face investitii nu din fondurile proprii ci din majorari, niste baieti descurcareti !

  • Astia nu sunt in stare sa astupe o groapa facuta in carosabil, asfaltul se lasa si apa balteste. Si vorbesc de „proiecte” de sute de milioane de euro?! Se apropie campania si e nevoie de bani. Iar asta e o cale de sifonat bani spre partid. Cum care? Ala care trebuie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *