Economic Local

Apel către ieșeni pentru a opri deversările în rețeaua publică de canalizare

Publicat: 17 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Apel către ieșeni pentru a opri deversările în rețeaua publică de canalizare

În ultimii ani au fost realizate proiecte de colectare și epurare a apelor uzate provenite din gospodăriile populației și au fost create diverse condiții tehnice pentru conectarea locuințelor la rețelele publice de canalizare. Totuși, există persoane care nu s-au racordat la rețeaua publică de canalizare, deși aceasta a fost realizată în zonă, dar își golesc fosa în diverse elemente ale rețelei publice de canalizare, prin diverse improvizații.

„Procedând astfel, respectivii utilizatori sunt pasibili de sancțiuni aspre, săvârșind abateri prevăzute inclusiv în Legea 241 din 2006 «Utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligația de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înființate, dacă aceștia nu dețin stații de epurare avansată care respectă condițiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural»”, au precizat reprezentanții ApaVital Iași.

Legea obligă utilizatorii să se racordeze la canalizările existente

În cazul celor care nu sunt racordați la rețeaua de canalizare, Garda Națională de Mediu poate aplica amenzi cuprinse între 2.000 lei și 4.000 lei. Considerentele care stau la baza unei astfel de prevederi sunt mai ales de natură ecologică. Mediul înconjurător este protejat prin eliminarea sistemelor individuale necontrolabile și potențial poluatoare ale solului și ale aerului”, au mai explicat reprezentanții ApaVital Iași.

Centralizarea apelor uzate și curățarea acestora prin intermediul stațiilor de epurare duc la un randament energetic mult mai economic decât întreținerea și curățarea foselor. De asemenea, dezvoltarea sistemului de canalizare duce, prin confortul oferit utilizatorilor, la o dezvoltare accelerată a comunităților, acestea devenind mai atractive atât pentru investitori, cât și pentru potențialii noi rezidenți.

„În acest context, ApaVital face apel la toți utilizatorii, care dețin pe proprietatea lor o fosă septică și nu îndeplinesc condițiile menționate în lege, să inițieze demersurile de racordare la rețeaua de canalizare pe baza unui contract”, au declarat oficialii ApaVital Iași.

Adauga un comentariu