Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a ţinut azi, 7 noiembrie 2022, un discurs în cadrul Summit-ului privind schimbările climatice (COP), la Sharm- El- Sheik, prin care a transmis un apel de urgenţă, îndemând ca toate ţările să aleagă ori colaborează pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, ori condamnă generaţiile viitoare la o catastrofă climatică.
Între 6-18 noiembrie 2022, la Sharm-El-Sheik se desfăşoară Summitul implementării climatice (Sharm El-Sheikh Climate Implementation Summit), la care participă peste 100 de şefi de stat, dar şi reprezentaţi ai guvernelor, instituţiilor şi organizaţiilor guvernamentale.
Apel de urgență făcut de Secretarul general al ONU
În cadrul discursului său de la reuniunea pentru schimbările climatice COP27 din Sharm-El-Sheik, Antonio Guterres a menţionat ca omenirea se îndreaptă spre o climă de iad. Astfel potrivit acestuia, „omenirea are de ales: cooperează sau piere”.
Apelul de urgenţă a fost făcut înaintea celor două săptămâni de dezbateri privind modalităţile de evitare a celor mai grave efecte ale schimbării climei, deşi pe agenda guvernelor apar alte teme, precum războiul din Ucraina, inflaţia sau criza energetică.
Secretarul general al ONU a cerut să fie semnat un pact între statele bogate şi cele mai sărace pentru accelerarea tranziţiei de la combustibili fosili şi accelerarea finanţării pentru reducerea emisiilor.
„Cele mai mari economii – Statele Unite şi China – au o răspundere deosebită de a se alătura eforturilor pentru a transforma acest pact în realitate”, a spus el.
În discursul său, Antonio Guterres a făcut apel la renunţarea treptată la cărbune în întreaga lme până în 2040, iar în ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică – până în 2030.
„Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească. Temperaturile globale continuă să crească. Iar planeta noastră se apropie rapid de puncte de inflexiune care vor face ireversibil haosul climatic. Suntem pe o autostradă către iadul climatic, cu piciorul pe accelerator”, a spus secretarul general.
În urma acordului de la Paris, din 2015, statele au convenit să atingă obiectivul pe termen lung de limitare a creşterii temperaturilor globale la 1.5 grade Celsius.
„Ori un Pact pentru Solidaritate Climatică, ori un Pact pentru Sinucidere Colectivă”, a fost concluzia secretarului general al ONU.
Delegația română, prezentă la COP27
La a 27-a Conferinţă a Părţilor Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27) participă şi delegaţia română care va susţine poziţia comună a Uniunii Europene, agreată în cadrul Consiliului de Mediu din 24 octombrie 2022 și va opta pentru atenuarea schimbărilor climatice.
La Summit va fi prezent și preşedintele Klaus Iohannis, care va susţine o Declaraţie Naţională şi va participa, totodată, la mai multe întâlniri multilaterale şi bilaterale care urmăresc promovarea cercetării şi inovării în susţinerea acţiunilor climatice. De asemenea, şeful statului va coprezida, alături de Prim-ministrul Republicii Cehe, Petr Fiala, un eveniment pe tema promovării educaţiei privind schimbările climatice. La acest eveniment vor participa şefi de stat din Uniunea Europeană şi state partenere, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor europene şi organizaţiilor internaţionale.