Local

Aproape 2.500 de salariați au rămas fără loc de muncă în luna mai din cauza pandemiei COVID-19. Față de media pe țară, în aceeași lună, câștigul salarial mediu net din județul Iași a fost mai mic cu 1,4 la sută

Publicat: 17 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Aproape 2.500 de salariați au rămas fără loc de muncă în luna mai din cauza pandemiei COVID-19. Față de media pe țară în aceeași lună câștigul salarial mediu net din județul Iași a fost mai mic cu 14 la sută
Angajatorii din județul Iași au rămas fără mii de salariați din cauza COVID-19 în plină stare de urgență

În luna mai 2020, aproape 2.500 de salariați din județul Iași au rămas fără loc de muncă din cauza pandemiei de COVID-19. Datele de la Direcția Județeană de Statistică arată însă că salariul mediu net a crescut în perioada stării de urgență și, față de media pe țară, câștigul salarial mediu net în județul Iași a fost mai mic cu 1,4%

Aproape 2.500 de salariați din județul Iași au rămas fără loc de muncă în decursul lunii mai din cauza pandemiei COVID-19. Conform datelor furnizate de Direcția Județeană de Statistică (DJS) Iași, în decursul lunii mai 2020 s-au înregistrat peste 174 mii de salariați în județ, cifră cu 1,4 la sută mai mică față de aceeași perioadă a anului trecut. Numărul de salariați a scăzut în luna mai 2020 și cu câteva sute față de luna aprilie 2020, când România se afla în stare de urgență instituită din cauza pandemiei COVID-19.

„Efectivul de salariați din județul Iași la data de 31 mai 2020 a fost de 174.728 persoane. Cifra este în scădere cu 2.430 persoane față de luna corespunzătoare din anul 2019. Asta înseamnă cu 1,4 la sută mai puțin față de mai 2019, conform datelor oficiale. De asemenea, cifra arată că numărul angajaților este în scădere cu 513 persoane comparativ cu sfârșitul lunii aprilie 2020”, a menționat Ciprian Iftimoaei, directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Iași.

Salariul mediu a crescut în plină stare de urgență. Iată explicația autorităților ieșene

Pentru angajatorii din județul Iași lucrurile au stat altfel. Deși numărul de salariați a fost mai mic, salariul mediu a crescut cu câteva procente în plină stare de urgență provocată de pandemia de COVID-19.

„În luna mai 2020, câștigul salarial mediu nominal brut în județul Iași a fost de 5.097 lei. Cifra este mai mare cu 0,8 la sută față de luna mai 2019. Salariul mediu net a fost de 3.133 lei, cu 1,3 la sută mai mult față de luna mai 2019. Comparativ cu luna anterioară, respectiv aprilie 2020, s-a înregistrat o majorare a câștigului net cu 3,4 la sută și a câștigului brut cu 3,1 la sută. Față de media pe țară, câștigul salarial mediu net din județul Iași, realizat în luna mai 2020, a fost mai mic cu 1,4 la sută”, au mai precizat reprezentanții Direcției Județene de Statistică Iași.

Explicațiile pentru creșterea salariului mediu net în plină pandemie COVID-19

Reprezentanții Direcției de Statistică au explicat și cum s-a ajuns ca salariul mediu net să fie mai mare în perioada pandemiei COVID-19 chiar dacă unele persoane au rămas fără loc de muncă.

„Scăderea efectivului de salariați nu are efect asupra salariului mediu net deoarece salariul mediu net este o medie aritmetică. Vorbim de suma salariilor nete obținute de salariați împărțit la efectivul acestora. Important este nivelul salariilor nete. Se adună salariile nete și se împart la numărul salariaților. Asta înseamnă că nivelul de salarizare s-a păstrat în mare același pe perioada crizei sanitare, dar au plecat salariați. Mai trebuie precizat că, în mai 2020, au crescut salariile față de aprilie 2020. Semn că ieșirea din situația de urgență a dus la reluarea unor activități economice, ceea ce s-a tradus și într-o ușoară creștere a salariilor. Salariile au scăzut în zona serviciilor, în turism, transport, însă Iașul are o zonă a serviciilor puternic digitalizată IT&C-ul, outsourcing-ul și altele”, a precizat Ciprian Iftimoaei.

Sectorul agricol, cel mai bine plătit în plină stare de urgență de către angajatorii din județul Iași

În plină stare de urgență cauzată de pandemia de COVID-19, în unele sectoare de activitate salariul mediu net a crescut cu câteva procente. De exemplu, în sectorul agricultură, silvicultură și pescuit salariul mediu net a crescut cu 4,2 procente în luna mai 2020 față de aprilie 2020. În sectorul serviciilor, nivelul salariului mediu net a fost în luna mai 2020 cu aproape 4 procente mai mare față de luna aprilie 2020. De asemenea, în domeniul industriei și construcțiilor, salariul mediu net a crescut cu 2,1 procente în decursul lunii mai 2020 față de luna anterioară raportată de Direcția Județeană de Statistică Iași. Cu toate acestea, nivelul salariului a fost ușor mai scăzut în luna mai 2020 față de aceeași perioadă din anul 2019.

„Indicele câștigului salarial real pentru luna mai 2020 față de luna mai 2019, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, în județul Iași a fost de 99,1 la sută, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a salariului a scăzut cu 0,9 la sută”, a mai spus reprezentantul DJS Iași.

Adauga un comentariu