Aproximativ 19 țări și-au exprimat intenția de a se alătura grupului BRICS. Solicitările lor vor fi discutate în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe din asociație, care va avea loc în iunie la Cape Town, a declarat Anil Suklal, ambasador pentru Asia și BRICS, relatează Bloomberg.
„Reuniunea va discuta despre extinderea BRICS și formele pe care le poate lua. Treisprezece țări au solicitat deja în mod oficial aderarea, alte șase au făcut acest lucru informal. În fiecare zi primim astfel de solicitări”, a declarat Anil Suklal, ambasador în general pentru Asia și BRICS la Ministerul de Externe sud-african, South African Sherpa la BRICS, citat de agenție.
Vor exista, de asemenea, „probleme fierbinți” pe ordinea de zi, inclusiv răspunsul grupului la criza din Sudan, a declarat diplomatul. Suklal a mai precizat că toți miniștrii de externe ai BRICS „și-au confirmat participarea” la această reuniune.
Ce reprezintă BRICS
BRICS este un acronim pentru gruparea puternică a principalelor economii de piață emergente din lume, și anume Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.
Mecanismul BRICS își propune să promoveze pacea, securitatea, dezvoltarea și cooperarea. De asemenea, își propune să contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea umanității și la stabilirea unei lumi mai echitabile și mai corecte.
Primul Summit BRIC a avut loc la Ekateringburg, Rusia, unde liderii aleși ai celor patru țări au declarat oficial apartenența la blocul economic BRIC. Africa de Sud a fost invitată să se alăture blocului în decembrie 2010, rezultând BRICS.
BRICS a avut de la începuturi un efect pozitiv asupra sistemului internațional. Țările BRICS au apărut în mod individual pentru a-și asuma noi clasamente economice.
În 2010, China a devenit a doua cea mai mare economie din lume.
India este în prezent a zecea cea mai mare economie în ceea ce privește produs ul intern brut (PIB) în termeni nominali și este a patra cea mai mare economie în termeni de PIB la paritatea puterii de cumpărare (PPP).
În 2011, Brazilia a devenit a șasea economie din lume.
Rusia este în prezent a noua cea mai mare economie, iar Africa de Sud este clasată pe locul 26 ca mărime.
Țările BRICS își coordonează pozițiile și acțiunile în organizațiile internaționale, așa cum se vede în cadrul Națiunilor Unite.
În mijlocul crizei economice globale actuale, multe țări din lume se uită la membrii BRICS ca noi locomotive pentru creșterea economică globală pentru a oferi un impuls reînnoit cooperării economice globale. De exemplu, comerțul și investițiile BRICS cu țările cu venituri mici au servit ca un sistem de sprijin major în urma crizei financiare globale.