Ardeii umpluți cu varză la borcan pot fi serviți ca și garnitură la foarte multe feluri de mânare sau chiar și ca aperitiv, datorită texturii lor crocante și aromei lor deosebite.
Aceștia nu doar că sunt foarte delicioși, dar sunt și sănătoși. Murăturile conțin multe probiotice naturale, ce sprijină sănătatea sistemului digestiv și sunt o sursă importantă de vitamine.
Iată cum prepari ardeii umpluți cu varză la borcan pentru iarnă
Pentru a-i prepara vei avea nevoie de 1 kg de ardei gras mai mici, pentru umplut, de 1 varză albă, de 1 morcov, de 3 lingurițe de sare neiodată, de țelină sau de mărar, de 2 lingurițe de boabe de piper, de câteva boabe de muștar, de 3 foi de dafin, de 3 căței de usturoi, de oțet și de apă și de sare. La 1 litru de apă se va pune 30 de grame de sare.
Începe prin a spăla și curăța foarte bine ardeii de cotor și de semințe, dar cu grijă, astfel încât să rămână întreg pentru a fi umplut. Pune apoi ardeii deoparte și lasă-i să se scurgă pentru câteva minute. Taie varza cât de fin este posibil, apoi rade morcovul și amestecă-le.
Adaugă sare peste amestecul făcut și amestecă ușor până când li se eliberează sucul. Lasă-l la odihnit pentru minim 30 de minute, astfel încât să devină mai moale. În acest timp, poți pune și țelină sau mărar peste el, tocate foarte mărunt, pentru o aromă mai deosebită.
După ce s-au înmuiat, umple fiecare ardei curățat cu amestecul făcut, dar nu insista prea tare pe apăsare, pentru a lăsa lichidul să pătrundă mai bine. Alege apoi un recipient mare, sterilizat deja, în care să așezi ardeii umpluți. În fundul recipientului pune câteva foi de dafin, cățeii de usturoi, piperul și boabele de muștar.
Care sunt pașii următori
Începe să aranjezi în recipient ardeii, încercând să îi pui cât mai bine posibil. Între straturi, se mai pot adăuga frunze de țelină sau mărar. Fierbe apa împreună cu sarea până când se dizolvă complet, apoi lasă saramura să se răcească complet.
Toarn-o apoi peste ardei, asigurându-te că sunt foarte bine acoperiți cu lichid. Dacă vrei ca gustul să fie mai acru, poți adăuga și oțet în apa cu sare. Acoperă recipientul cu un capac etanș, astfel încât să previi oxidarea.
Recipientul trebuie păstrat într-un loc întunecat, răcoros, pentru aproximativ 1 lună. După ce aceștia au fermentat, mută borcanele în cămară, pentru a opri fermentația și menține murăturile proaspete până la consum.
Pentru a avea parte de un preparat perfect, este necesar să verifici frecvent recipientul, pentru a te asigura că ardeii sunt complet acoperiți și că nu există nicio urmă de mucegai. Important este să alegi și ardei naturali, fără vreun fel de pată, pentru a nu se altera.
Este necesar să folosești sare neiodată, întrucât iodul poate să inhibe fermentarea și poate să afecteze gustul și textura murăturilor.
Ardeii umpluți cu varză la borcan sunt ideali pentru a completa felurile principale de mâncare, oferind un gust cu adevărat deosebit preparatelor.