Prima pagină » Turism » Destinatii turistice » Aria protejata Dealul cu Lilieci Cernatesti, judetul Buzau
Aria protejata Dealul cu Lilieci Cernatesti, judetul Buzau

Aria protejata Dealul cu Lilieci Cernatesti, judetul Buzau

27 mart. 2020, 14:16,
în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:20254;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}

Aria protejata Dealul cu Lilieci Cernatesti. O zonă naturală puţin cunoscută şi promovată în ţara noastră este situată în judeţul Buzău, pe teritoriul administrativ al comunei Cernăteşti. Este vorba despre rezervaţia naturală de tip floristic şi faunistic Dealul cu Lilieci Cernatestie. Aceasta este ste o arie protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a IV-a IUCN.

Raiul iubitorilor de natură

Suprafaţa totală a ariei protejate este de 10,59 hectare. Rezervaţia se afla în partea centrală a judeţului Buzău şi cea vestică a satului Cernăteşti. Iubitorii de natură trebuie să ştie că este localizată la poalele munţilor Buzăului, în lunca dreaptă a văii Slanicului (afluent de stânga al raului Buzău). Cea mai impoartanta cale de acces este drumul judeţean DJ203K, acesta legând satul Săpoca de Vlădeni.

Rezervaţia naturală „Dealul cu Lilieci” a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate). Ea reprezintă o arie naturală în Dealul Sapocii. Rolul acestui monument al naturii este de protecţie pentru specia floristică de liliac sălbatic (Syringa vulgaris).

Aria protejata Dealul cu Lilieci Cernatesti. Flora bogată

În arealul rezervaţiei alături de liliac mai sunt întâlnite specii arboricole de stejar pufos (Quercus pubescens), cer (Quercus cerris) și garniţa (Quercus frainetto). Tot aici întâlnim arbuşti cu specii de: (scumpie (Cotinus coggygria), mojdrean (Fraxinus ornus), cărpiniţa (Carpinus orientalis). De asemenea mai găsim şi specii ierboase de alior (Euphorbia cyparissias), măciuca ciobanului (Echinops ruthenicus), ruscuţa de primăvară (Adonis vernalis L.), unghia găii (Artagalus glycyphyllos) sau cârcel (Ephedra distachya).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`