Stiri si curiozitati

Ariciul hibernează în sezonul rece? Răspunsul îl știe și un coipil de clasa a V-a!

Publicat: 01 sept. 2021
arici care hibenrează
Aricii tind să se trezească în timpul hibernării, odată la două până la patru zile sau mai rar

Iarna nu este nun anotimp chiar pe placul unor animale și tocmai de aceea acestea hibernează în sezonul rece. Unul dintre animalele care pentru a scăpa de frigul și de lipsa de alimente hibernează iarna este ariciul.

În această perioadă, funcțiile vitale ale ariciului încetinesc, inclusiv bătăile inimii și rata respiratorie, temperatura corpului scade, iar rezervele de grăsime construite în restul anului sunt folosite pentru supraviețuire.

Puțini sunt cei care știu că ariciul este unul dintre puținele animale care mănâncă toată vara şi doarme iarna.

arici care hibenrează

Ariciul hibernează în sezonul rece

Simpatiul animal care are partea dorsală şi laterală a corpului acoperită de ace ascuţite şi care poate trăi între 10 şi 16 ani îşi petrece iarna hibernând.

În timpul verii, ariciul obișnuiește să mănânce în exces tocmai pentru a putea avea ce să consume din toamnă şi până în primăvară când hibernează.

Totuși, înainte de a intra în starea de hibernare, ariciul îşi pregăteşte vizuina izolând-o cu frunze uscate pentru a se putea proteja de viscol.

într-o stare de toropeală. Ca pregătire, ei caută cele mai bune locuri pentru a-și construi cuiburile, de obicei într-o grămadă mare de frunze sau sub clădiri vechi ori magazii.

Practic la arici hibernarea este mai mult o stare de toropeală. Asta deoarece aricii tind să se trezească în timpul hibernării, odată la două până la patru zile sau mai rar, o dată pe lună. Când aricii se trezesc în timpul torporului, se pot muta într-un cuib nou.

arici care hibenrează

Ce mănâncă ariciul

În habitatul lui, ariciul poate prinde șoareci sau broaște. În plus, ariciul poate mânca pe lângă gândaci și șerpi obișnuiți, dar și șerpi veninoși precum vipere, dar și gândaci cu blister sau gândaci solizi păroși. Chiar dacă mănâncă aceste animale veninoase, ariciul nu doar că nu moare, dar nici măcar nu este afectat deoarece corpul său este rezistent la diferite otrăvuri.

Cei care au un arici drept animal de companie îi dau acestuia să mănânce greieri de casă, care pot fi găsiți sub formă de conserve ce conțin 40 de grame de greieri întregi, proaspeți, fără conservanți.

arici pe o buturugă

Alte animale care hibernează în sezonul rece

Pe lângă arici, mai sunt și alte animale care iarna hibernează. Cu siguranță cel mai cunsocut animal despre care se știe că hibernează iarna este ursul. Perioada în care aceștia hibernează diferă de la o specie la alta. Perioada de hibernare este determinată de climatul în care se afla. Urșii negri pot hiberna până la șapte luni și jumătate fără a bea apă, a mânca alimente sau a defeca. În schimb, urșii Grizzly hibernează de obicei între cinci și șapte luni.

Interesant este faptul că urșii negri mexicani nu hibernează deloc deoarece beneficiazăp de un mediu cald, iar hibernarea nu este necesară.

arici în pădure

Dintre toate speciile de urși existenți, urșii bruni din Alaska hibernează cel mai mult. Aceștia pot hiberna de la cinci la opt luni. Perioada mare de hibenrare în cazul acestora este condiționată de de climatul mai rece în care trăiesc.

Un alt animal care iarna hibernează este sconsul. La fel ca la arici, hibernarea înseamnă de fapt o stare de toropeală, care poate varia între câteva luni, cum se întâmplă în cazul celor din zonele de nord și perioade scurte de repaus, cu mse întâmplă în cazul celor din regiunile mai sudice.

Alte animale care hibernează iarna sunt marmotele,, în cazulk cărora hibenrarea durează până la cinci luni,melcii, care hibernează doar când vremea este extremă, și broasca de lemn, căreiaîn timpul hibernării inima încetează să mai bată, iar 35-45% din corpul său devine înghețat.

Adauga un comentariu