Prima pagină » Business în România » Artificiul la care apelează tot mai multe firme din România pentru a nu-și concedia angajații! 
Artificiul la care apelează tot mai multe firme din România pentru a nu-și concedia angajații! 

Artificiul la care apelează tot mai multe firme din România pentru a nu-și concedia angajații! 

28 mart. 2025, 12:40,
Mirela Gabriela Todosi în Business în România

Artificiul la care apelează tot mai multe firme din România pentru a nu-și concedia angajații este reducerea programului de lucru. Unele companii celebre din țară, care se confruntă cu probleme financiare, au început să experimenteze un program de lucru de patru zile pe săptămână pentru a nu recurge la restructurări de personal. Iată principalele avantaje și dezavataje pentru angajați și angajatori.

Artificiul la care apelează tot mai multe firme din România pentru a nu-și concedia angajații!

Unele firme și companii din țară se confruntă cu o scădere a profitului, iar alegerea unui tip de program de patru zile de lucru pe săptămână devine o alternativă la disponibilizările masive sau la închiderea activității. Această măsură vine însă cu un dezavantaj, și anume reducerea salariilor.

Printre companiile celebre din țară care au anunțat implementarea programului de lucru de patru zile se află un producător de componente auto pentru mărcile Mercedes și Tesla din Ghimbav, Brașov. Deși inițial firma avea de gând să disponibilizeze 600 de angajați din cauza scăderii comenzilor, compania a renunțat la această decizie. Conducerea a optat pentru reducerea programului de lucru la patru zile pe săptămână pentru 250 de angajați din departamentul de inginerie digitală. Această măsură temporară a fost discutată cu angajații, mai ales că salariile acestora vor fi diminuate cu 20% după implementarea programului de lucru de patru zile pe săptămână.

Mai multe firme din țară intenționează să adopte săptămâna de lucru de patru zile pe săptămână pentru a nu recurge la concedierea personalului.

Reguli stricte pentru angajații care lucrează 12 ore pe zi

Reguli noi au intrat în vigoare și pentru salariații din România care lucrează 12 ore pe zi. Programul de muncă de 12 ore presupune anumite reguli în contractul individual de muncă. Programul de lucru de 12 ore este des întâlnit în rândul românilor. Cu toate că este diferit de cel normal, acesta trebuie să fie stabilit în funcție de aceleași aspecte ce țin de durata maximă de lucru acceptată.  Cel mai întâlnit program de lucru include opt ore de muncă pe zi, desfășurate pe parcursul a cinci zile pe săptămână. De regulă, salariații primesc două zile de repaus. Codul Muncii prevede ca numărul maxim de ore de muncă pe săptămână să fie de 40 de ore. Situația se schimbă în cazul salariaților care lucrează 12 ore pe zi. Aceștia au dreptul la 24 de ore de repaus. Între zilele cu 12 ore petrecute la locul de muncă, angajații trebuie să beneficieze de o zi liberă.

Orele suplimentare necesită acordul prealabil al salariatului, lucru adesea ignorat de angajatori. În plus, legea prevede ca munca suplimentară să fie compensată cu timp liber plătit în următoarele 90 de zile, însă angajatorul poate opta pentru plata unui spor, ignorând astfel obligația de a acorda timpul liber compensatoriu. Legea muncii impune un repaus săptămânal minim de 48 de ore consecutive și reglementează structura săptămânii de lucru, stipulând că aceasta trebuie să includă cinci zile lucrătoare urmate de două zile de odihnă.

Tot mai multe firme schimbă programul de lucru al angajaților din dorința de a nu recurge la restructurări de personal. Unele fabrici din țară au adoptat programul de patru zile de muncă pe săptămână, cu acordul salariaților.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Vestea momentului despre Klaus Schwab. Este investigat! Nu mai e șef la Forumul Economic Mondial
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Creatura letală, de dimensiuni neobișnuite, a ajuns în mijlocul oamenilor și a produs panică. VIDEO
Playtech.ro
Primești 500 de lei de la stat dacă lași iarba să crească. Românii cu livezi nu știu de acest ajutor
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`