Prima pagină » Informații utile » Aspecte mai puțin știut despre Armata de Teracotă din China! O minune a lumii antice!

Aspecte mai puțin știut despre Armata de Teracotă din China! O minune a lumii antice!

07 mart. 2025, 12:03,
Redacția BZI în Informații utile

Ascunsă timp de peste două milenii sub pământul Chinei, Armata de Teracotă rămâne una dintre cele mai mari descoperiri arheologice ale lumii. Mii de soldați sculptați în mărime naturală veghează enigmatic asupra mormântului primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang, oferind o fereastră fascinantă către trecut.

În 1974, câțiva fermieri chinezi care săpau o fântână în provincia Shaanxi au dat, fără să știe, peste una dintre cele mai spectaculoase comori ale istoriei și anume Armata de Teracotă. Formată din mii de războinici din lut, fiecare cu trăsături unice, această armată a fost creată acum peste 2200 de ani pentru a-l proteja în viața de apoi pe Qin Shi Huang, primul împărat al Chinei. Considerată astăzi o minune a lumii antice, descoperirea sa continuă să fascineze arheologii și turiștii din întreaga lume.

Aspecte mai puțin știute despre Armata de Teracotă

În adâncurile Chinei, îngropată timp de peste două milenii, zace una dintre cele mai impresionante descoperiri arheologice ale omenirii: Armata de Teracotă. O colecție de mii de soldați, cai și care de luptă, sculptați cu măiestrie, stă de veghe asupra mormântului primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang. Această descoperire nu doar că a rescris pagini întregi din istoria lumii, dar continuă să fascineze și să ridice întrebări despre măreția și ambițiile acestui conducător legendar.

În anul 1974, un grup de fermieri din provincia Shaanxi, în apropierea orașului Xi’an, săpa o fântână când a dat peste fragmente de lut ars. Fără să-și dea seama, aceștia tocmai puseseră bazele unei descoperiri care avea să uimească lumea. Arheologii, chemați să investigheze, au dezgropat treptat mii de statui de soldați în mărime naturală, fiecare având expresii faciale unice, detalii fine ale armurilor și o postură impunătoare.

Pe măsură ce săpăturile au continuat, cercetătorii au realizat că aceste figuri făceau parte dintr-o armată vastă, îngropată alături de mormântul lui Qin Shi Huang pentru a-l proteja în viața de apoi. Împăratul, cunoscut pentru unificarea Chinei în anul 221 î.Hr., avea ambiții care depășeau granițele vieții, dorind să-și asigure dominația și după moarte.

Se estimează că peste 8.000 de soldați, 670 de cai și 130 de care de luptă au fost creați pentru a-l însoți pe împărat. Fiecare războinic are un design unic, cu trăsături faciale distincte, poziții diferite și chiar detalii personalizate ale armurilor și armelor.

Arheologii au descoperit că soldații erau inițial pictați în culori vibrante, însă, odată expuși la aer, pigmentul s-a deteriorat rapid, lăsând statuile cu aspectul actual, de lut gri. De asemenea, mulți dintre războinici au fost găsiți în bucăți, distruși de trecerea timpului și de evenimente istorice, precum revoltele care au urmat morții lui Qin Shi Huang.

Cine a fost Qin Shi Huang și de ce a dorit această armată?

Qin Shi Huang este unul dintre cei mai enigmatici și ambițioși conducători ai Chinei antice. Încoronat rege al statului Qin la doar 13 ani, el a reușit să cucerească toate celelalte regate rivale, unificând China pentru prima dată în istorie. A introdus reforme majore, standardizând moneda, scrierea și sistemele de măsură, și a început construcția Marelui Zid Chinezesc pentru a proteja imperiul de invadatori.

Obsedat de ideea nemuririi, împăratul a căutat elixire care să-l țină în viață veșnic, însă ironia sorții a făcut ca moartea sa să fie grăbită, probabil, de consumul unor poțiuni cu mercur. Ca o pregătire pentru viața de apoi, el a ordonat construirea unui mausoleu uriaș, păzit de Armata de Teracotă, convins că astfel își va continua domnia chiar și după moarte. Iată tabelul pentru vârsta de pensionare a militarilor.

Deși Armata de Teracotă este deja o descoperire spectaculoasă, adevăratul mormânt al lui Qin Shi Huang rămâne neatins. Arheologii cred că acesta se află sub un tumul uriaș, dar încă nu au reușit să pătrundă în el din cauza riscurilor tehnologice și etice. Se spune că interiorul mausoleului este protejat de capcane letale și că podeaua sa este o hartă a Chinei, cu râuri de mercur care simbolizează fluviile imperiului.

Analizele solului din zonă au confirmat niveluri ridicate de mercur, ceea ce întărește aceste teorii. Deocamdată, misterul rămâne, iar oamenii de știință caută metode sigure de explorare, fără a risca deteriorarea comorilor ascunse în adâncuri.

Vizitatorii din întreaga lume vin să admire această minune arheologică și să descopere povestea fascinantă a primului împărat al Chinei. În prezent, situl Armatei de Teracotă este una dintre cele mai mari atracții turistice ale Chinei și face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
a1.ro
ANPC a oprit 23 de tramvaie din circulație! Prima reacție a conducerii STB cu privire la neregulile identificate la fața locului
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
Mascaţii s-au întors la Alin Borcan, după ce influencerul a ieşit cu puşca la jurnalişti
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
O escrocherie care a lăsat mulți români fără bani. Se folosește numele unei instituții
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Relația apropiată dintre Anca Alexandrescu și Călin Georgescu, devoalată de un martor-cheie. Ce s-a întâmplat la ceas de seară
Playtech.ro
Cum să albești rapid o cadă veche. Trucul folosit în hoteluri ca să arate impecabil ani la rând
Dailybusiness.ro
Lidl le oferă clienților câte 300 de lei sub formă de vouchere. Produsele care pot fi achiziționate cu acești bani
RomaniaTV
Cum arăta Anamaria Gavrilă la vârsta de 20 de ani. Șefa POT, în vârstă de 41 de ani, e acum total schimbată!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
💔💔💔BOMBĂ în showbizul românesc! Încă un divorț de răsunet! Cele două vedete s-au separat după un mariaj de 13 ani!
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 martie 2025
20 martie 2025