Local

Ședinţa extraordinară la sediul CJ Iași privind votarea bugetului pentru anul 2023. UPDATE: A fost aprobat – LIVE VIDEO, TEXT

Publicat: 01 feb. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Ședinţa extraordinară la sediul CJ Iași privind votarea bugetului pentru anul 2023. UPDATE A fost aprobat - LIVE VIDEO TEXT
Ședință importantă la CJ Iași

În cadrul ședinței extraordinare organizate de Consiliul Judetean Iași, va fi supus votului bugetul pentru anul 2023 al CJ Iași.

UPDATE 12: Costel Alexe: „Le mulțumesc tuturor colegilor din CJ pentru modul în care oferim ieșenilor șansă de dezvoltare”.

Cristian Stanciu (PSD): „Am o singură observație înainte de a da un vot de abținere al bugetului. Ce s-a întâmplat astăzi este rezultatul lipsei de consultări”.

Bugetul s-a supus la vot: PSD și USR abțineri la vot.

Bugetul CJ Iași pe anul 2023 a fost aprobat!

UPDATE 11: Prezent în cadrul ședinței este și viceprimarul Iașului, Daniel Juravle.

Mircea Manolache (PSD): „Mi-am propus în acest an să nu mă mai contrazic cu nimeni. Când mă uit la cel mai mare buget din ultimii 30 de ani, eu îl consider astăzi un premiu câștigat la loto”.

Constantin Dolachi (PNL): „Suntem într-un moment important pentru județul nostru. Indiferent cât de mare, cât de frumos ar fi acest buget, voi cei din opoziție nu îl veți putea aprecia”.

UPDATE 10: Amemdament USR – Eftienne Ignat: Mărirea cu 20% a burselor pentru elevi. „Am propus cu 20% pentru a acoperi inflația produsă de PNL și PSD. Valoare estimată 560 mii lei”.

Amendamentul a fost respins.

Amendament 2 USR: Înființarea unor parcuri industriale între Tg. frumos și Hârlău. Suma este 500.000 de lei pentru elaborarea studiilor de proiectare. A fost respins.

Amendament 3 USR: Amenajarea unui nr. de 60 de stații de transport în comun. A fost votat și aprobat!

Marian Uscatu (PMP): „A fost o preocupare constantă a tuturor grupurilor politice chiar și a noastră, preocupare în privința siguranței cetățenilor. Trebuie să găsim cadrul legal pentru punerea în operă a acestor lucruri. Susținem amendamentul cu mici modificări, trebuie să gândim pașii corecți. Noi vom susține acest amendament cu stațiile de îmbarcare. Nu mi-o luați în nume de rău, tot ceea ce vă recomand este doar pentru a găsit pașii corecți și legali. Eu vă felicit pentru toate amendamentele”.

Amendament 4 USR: Realizarea concurs de soluții realizare cale ferată sau linie de tramvai spre Aeroportul Iași – 200 mii lei. A fost respins.

Amendament 5 USR: Achiziționarea a 5 utilaje de deszăpezire. Valoare estimată 2 milioane lei. A fost supus votului și respins.

Amendament 6 USR: Realizarea documentaţiei tehnice a tuturor drumurilor județene de pământ din județul Iași. A fost respins.

Amendament 7 USR: Înființarea de creşe în zona metropolitană pentru a reduce traficul din municipiul Iași – 400 mii lei doar pentru proiectare – Respins.

Amendament 8 USR: Realizarea unui concurs de soluții pentru realizarea unui Aqua Park – Respins.

UPDATE 9: Amendament PSD: Alocarea sumei de 500.000 de lei pentru parteneriate culturale.

A fost supus la vot, dar a picat.

Amendament 2 PSD: Prioritatea stațiilor de autobuz lângă drumuri – 2 milioane de lei.

Supus la vot, dar nu a fost aprobat.

UPDATE 8: Costel Alexe: „Este o diferență majoră în ce spuneți. PMP guvernează acest județ cu PNL și o fac bine. În 2 ani de zile nu ați depus un proiect de hotărâre. Dumneavoastră cu USR tropăiţi și din fericire pentru județul nostru o faceți bine pentru electorat pentru că scădeți de la lună la lună. Șansele dumneavoastră sunt mai degrabă dacă v-aţi manifesta independent în cadrul PSD. Maricel Popa se manifestă mai degrabă ca un analfabet”.

Cristian Stanciu: „Nu am să iau lecții de politică de la dumneavoastră. Nu vom depune proiecte de hotărâre în acest mandat, în schimb vom face amendamente ori de câte ori vom avea ocazia. ”.

Marian Uscatu (PMP): „Noi am avut discuții și anul trecut cu domnul Ursanu de la Comisia de Cultură. Ne dorim să introducem corect Comisia de Cultură în acest traseu de evaluare a acestor proiecte. Eu aş propune o completare, ca proiectele culturale de a fi finanţate să aibă avizul de comisia de cultură și a se realiza coordonarea acestor proiecte cu comisia de cultură. Noi grupul PMP vom susține ca și comisia de cultura să participe în acest lanț administrativ”.

Marius Dangă: „Putem fi și noi de acord. Propunem modificarea regulamentului astfel încât proiectele din zona de cultură să poată înainte de a întra în plen să primească avizul comisiei de cultură. Comisia de cultură să evalueze aceste proiecte și cu datele ieșite de acolo sa poată ajunge în plen”.

Cristian Stanciu (PSD): „Sunt de acord cu ceea ce ați anunțat însă mențin amendamentul cu modificările susținute de domnul Uscatu”.

UPDATE 7: Marius Sorin Dangă, vicepreședintele CJ Iași, a intervenit.

„Plecând de la modul în care se realizează bugetele județelor, bugetele CJ se stabilesc după un plafon egal la toată lumea. La fel avem și noi de la bugetul de atât și Bihorul și altele. Cifrele noaste sunt clare iar datoria noastră este să facem ca proiectele deja începută să continue și să realizăm calea pentru implementarea celor noi”, a spus Marius Dangă.

UPDATE 6: Marian Uscatu (PMP) a luat cuvântul.

„Domnule Stanciu dumneavoastră ați venit astăzi ca un lup deghizat în oaie. Între noi doi există o mare diferență eu am înțeles că dacă nu votez bugetul aduc un mare deserviciu ieșenilor. Când ați fost voi la masa bugetului noi am votat mereu bugetul! Da, am rămas același șoricel, dar un șoricel care muncește și se gândește la ieșeni. Nu veniți să mă faceți pe mine să decontez toate aspectele care nu țin de moralitatea mea! Dumneavoastră cu executivul dumneavoastră PSD ne-aţi mințit anul trecut! Cum spuneți și dumneavoastră că doriți să acoperim decalajele față de alte județe și interesul nostru este același!”, a spus Marian Uscatu, PMP Iași.

Cristian Stanciu a completat:

„Mă bucur că aveți această atitudine domnule Uscatu. Eu aş ţine cont și de unele amendamente ale opoziției. Un președinte în deplinătatea minților sale ar trebui să meargă pe un vot în unanimitate. Ori dumneavoastră prin ceea ce ați făcut domnule Alexe nu arată o direcție și o viziune în acest sens. Revenind. Nu vreau să dezgrop morții. Spitalul are o latură administrativă care ţine bineînțeles de procedurile de licitație, dar are și o componentă politică care ţine de alimentarea în permanentă și încurajarea de către grupul PMP și incriminarea de distrugere a acestui proiect. Eu ca om politic cred că ar trebui să ne limităm intervențiile. Nu vrea nimeni să ascundă nimic. Organele abilitate își vor face treaba. Cu privire la intervenția domnului Uscatu îmi aduc aminte că aţi stat cu noi la masă și am discutat proiectele pe care le-aţi și votat. Este o diferență uriașă în ceea ce privește progresul dumneavoastră politic. Dacă în trecut vorbeați, propuneți, aveați o activitate activă, însă acum nu mai este aşa. Domnul PMP tropăiește împreună cu PNL-ul”.

UPDATE 5: Reprezentanții PSD Iași și-au exprimat părerea despre bugetul 2023.

„Suntem într-un moment important al anului acesta, dar trebuie să ne uităm și la execuțiile bugetare ale anului anterior. Dacă e cel mai mare buget, înseamnă că avem bani. La cât de mare e bugetul în aceeași măsură avem și cel mai mare deficit bugetar. Doar 12% merge pe dezvoltare. 80% din buget se duc pe domeniile de asistenţă socială. Domnul președinte are plăcerea de a prezenta doar partea bună a lucrurilor. Dacă este să comparăm cu ce se întâmpla în alte județe vom vedea că dumnealor au reușit să atragă cu 30 la sută mai multe venituri proprii decât Iași. Nici unul dintre cele 41 de amendamente propuse de PSD și USR nu a fost aprobat. Sper ca astăzi să se constate că acest buget este exclusiv politic. Mă intrigă faptul că nici anul acesta nu am fost invitați la consultări, pentru a ne prezenta propunerile pe care le avem”, a spus Cristian Stanciu, PSD Iași.

În replică, Costel Alexe a răspuns: „O parte din propunerile PSD se regăsesc sau sunt formulate prost, dar le vom relua astazi”.

„Anul acesta văd că schimbați strategia, când nu sunteți dumneavoastră joacă șoarecele pe masă. PNL nu a catadicsit să accepte niciun amendament”, a spus Cristian Stanciu.

Costel Alexe: „Domnule Stanciu apropo de consultări. Îmi dau seama că m-am văzut cu dumneavoastră, am căzut de acord cu ideile dumneavoastră și când am ajuns în plen, s-a schimbat schimbarea. M-aş bucura foarte mult să primesc explicaţii pentru cei 10 milioane de euro bani publici ai ieșenilor pentru o licitație trucată 100% cu Spitalul de la Leţcani”.

UPDATE 4: Au început discuțiile cu privire la bugetului CJ Iași pentru anul 2023.

Bugetul local pentru anul 2023 al Consiliului Județean Iași, este cel mai mare buget înregistrat în ultimii 30 de ani. Acesta are o valoare de 1,633 miliarde de lei.

UPDATE 3: Proiectul de hotărâre privind trecere din proprietatea publică a județului Iași cu drept de administrare Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași în proprietatea publică a statului român cu drept de administrare Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. a suprafeței de 31.347 mp din tronsoanele de drum care fac parte din coridorul de expropriere al lucrărilor de utilitate publică de interes național al lucrării „Autostrada Bacău-Pașcani” a fost votat și aprobat.

UPDATE 2: Începe votarea pentru proiectul de hotărâre privind Proiectul de hotărâre privind acordarea în anul 2023 a stimulentelor financiare lunare în limita a două salarii minime brute pe ţară a personalului de specialitate TESA în cadrul Spitalului Clinic de Obstretică Ginecologie Cuza Vodă din Iași.

Proiectul a fost votat și aprobat.

UPDATE: Costel Alexe face declarații cu privire la împărțirea bugetului pentru anul 2023.

„37% din buget, adică 130 milioane lei merg către infrastructura rutieră. Sunt convins că o dată cu noul program regional vom putea rezolva o parte din drumurile din zona metropolitană. Nu îi vom uita nici pe cei din Țibana, Țibănești și altele. Sănătatea primește 111 milioane lei, adică 31% din buget. 2023 va fi anul în care împreună vom recepţiona terminalul 4 al Aeroportului Iași. Toate domeniile au fost acoperite iar din puținul pe care l-am avut vrem să credem că l-am împărțit echitabil”, a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

• Pe ordinea de zi mai sunt prezente 3 proiecte de hotărâre, mai exact Proiect de hotărâre privind bugetul general al Judeţului Iaşi – Consiliul Judeţean Iaşi pe anul 2023. ANEXE

• Inițiator: Președintele Consiliului Județean Iași – Costel ALEXE

• (susține- Director Executiv Direcția Economică – Elena ARVINTE)

• Proiect de hotărâre privind acordarea, în anul 2023, a stimulentelor financiare lunare în limita a două salarii minime brute pe ţară personalului de specialitate TESA și preotului din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi, din veniturile proprii ale spitalului.

• Inițiator: Președintele Consiliului Județean Iași – Costel ALEXE

• (susține – Manager Spital „Sf. Maria” Iași – Bioing. Med. Pr. Drd. Alina BELU)

• Proiect de hotărâre privind acordarea, în anul 2023, a stimulentelor financiare lunare în limita a două salarii minime brute pe țară personalului de specialitate TESA din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” Iași, din veniturile proprii ale spitalului.

• Inițiator: Președintele Consiliului Județean Iași – Costel ALEXE

• (susține – Manager Spital „Cuza Vodă” Iași – Ec. Robert DÂNCĂ

1. (4) Proiect de hotărâre privind trecere din proprietatea publică a JUDEȚULUI IAȘI cu drept de administrare Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași în proprietatea publică a STATULUI ROMÂN cu drept de administrare Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. a suprafeței de 31.347 mp din tronsoanele de drum care fac parte din coridorul de expropriere al lucrărilor de utilitate publică de interes național al lucrării „Autostrada Bacău-Pașcani”.

• Inițiator: Președintele Consiliului Județean Iași – Costel ALEXE

• (susține- Director Executiv Direcția Tehnică și Investiții – Iogen GÎNJU)

Comentarii
  • de 33 ani CJ Iasi a tocat miliarde EUR si n-a fost in stare macar sala aia de sedinte so renoveze la standarde moderne. a ramas asa de pe timpul cand se mai scanda „Ceausescu PCR!”.

    ciumpalacii aia din sala se ocupa cu administrarea problemelor administrative ale judetului Iasi? fereasca! de aia regiunea de NE e cea mai saraca si lasata la coada vacii regiune din Romania. din cauza ciumpalacilor astia pe care iii votam de 33 ani.

Adauga un comentariu