Prima pagină » Local » Astăzi, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolit al Moldovei și mare cărturar
Astăzi, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolit al Moldovei și mare cărturar

Astăzi, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolit al Moldovei și mare cărturar

13 dec. 2023, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

An de an, pe 13 decembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Dosoftei, care a fost mitropolit al Moldovei în două intervale, 1671-1674 și 1675-1686, dar și unul dintre cei mai importanți cărturari români

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a stabilit ca zi de pomenire a Sfântului Ierarh Dosoftei data de 13 decembrie, cea în care mitropolitul moldav, în anul 1693, a trecut la cele veșnice. Sărbătoarea este trecută în calendarul creștin ortodox cu cruce albastră, așa cum sunt marcați toți sfinții români.

Cine a fost Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei

Sfântul Ierarh Dosoftei s-a născut în anul 1624, la Suceava, iar la botez a primit numele Dimitrie. Sfântul a început mai întâi să învețe acasă, iar mai apoi și-a continuat studiile la Colegiul de la Trei Ierarhi. De aici a mers la Liov, unde a studiat la Școala Frăției Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”. Aici, Dosoftei a învățat mai multe limbi străine, greacă, latină, slavonă bisericească și polonă, iar astfel a devenit unul dintre poligloții vremii.

În 1649, sfântul a devenit călugăr la Mănăstirea Probota, unde a primit numele Dosoftei. Nouă ani mai târziu, în 1658, Sfântul Dosoftei a fost ales și hirotonit episcop de Huși, iar mai apoi episcop al Romanului. În 1671, Dosoftei a ajuns să fie ales mitropolit al Moldovei, funcție pe care a deținut-o până în 1674, fiind ales din nou pe aceeași funcție și pentru intervalul 1675-1686. Mitropolitul Dosoftei și-a dedicat întreaga viață creștinilor și studiului limbii românești. În timpul său, slujbele se țineau fie în grecește, fie în slavonește, deși aceste limbi nu mai erau cunoscute de credincioși. Prin urmare, cea mai mare grijă a Mitropolitului Dosoftei a fost ca poporul să înțeleagă ce se slujește în biserică.

Mitropolitul Dosoftei a fost canonizat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în anul 2005

Mitropolitul Dosoftei a fost unul dintre marii cărturari ai secolului al XVII-lea și este cunoscut drept primul poet național, primul traducător în limba română a cărților utilizate în slujbele bisericești, precum și primul versificator al Psaltirii în toată Biserica Răsăriteană.

De asemenea, Mitropolitul Dosoftei a tradus în românește numeroase cărți din literatura dramatică și istorică și a fost, totodată, primul cărturar român care a copiat documente și inscripții. Mitropolitul Dosoftei a fost, pentru o vreme, și ostatic. În 1686, în urma campaniei de retragere din Moldova, soldații polonezi l-au luat ostatic pe Sfântul Ierarh Dosoftei. Mitropolitul a rămas în exil până la finalul vieții sale. Sfântul Ierarh Dosoftei a trecut la cele veșnice pe 13 decembrie 1693 și a fost înmormântat în Biserica „Nașterea Domnului” din Ucraina. Canonizarea Sfântului Ierarh Dosoftei a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința de lucru din 5-6 iulie 2005, și a fost propusă de Sinodul Mitropolitan al Moldovei și Bucovinei.

Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, a avut loc în data de 14 octombrie 2005, la Catedrala Mitropolitană din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`