Eveniment-Social

Astăzi încep alegerile academice pentru funcția de rector la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – UPDATE

Publicat: 12 mart. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Astăzi, 12 martie 2024, în intervalul orar 08:00-20:00, au loc alegerile academice pentru funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Sunt șase candidați în cursa pentru cea mai înaltă funcție din cadrul instituției.

UPDATE: La ora 20:00 prezența la vot este de 733 de alegători, reprezentând 86,8% dintre membrii comunității academice cu drept de vot; Urmează numărătoarea și rezultate preliminare apar jur de ora 22.00 – 22.30. Votul s-a încheiat.

UPDATE: Prezența la vot:

La ora 11.00 prezența la vot este de 269 de alegători, reprezentând 31,8 % dintre membrii comunității academice cu drept de vot.

La ora 14.00 prezența la vot este de 496 de alegători, reprezentând 58,7 % dintre membrii comunității academice cu drept de vot.

La ora 17.00 prezența la vot este de 675 de alegători, reprezentând 79,9 % dintre membrii comunității academice cu drept de vot.

Încep alegerile academice la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Astăzi, 12 martie 2024, în Sala Senatului, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, se vor desfășura alegerile academice pentru funcția de rector. Au drept la vot 787 de cadre didactice și de cercetare titulare în UAIC și 57 de reprezentați ai studenților în Consiliile facultăților și Senatul Universitar.

În perioada 26 februarie 2024 – 1 martie, cadrele didactice și-au depus candidaturile pentru cea mai înaltă funcție din instituție, cea de rector.  Astfel, sunt șase candidați, aceștia fiind prof. univ. dr. Tudor Luchian, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa, prof. univ. dr. Tudorel Toader, conf. univ. dr. Adrian Muraru și prof. univ. dr. Liviu-George Maha.

Dacă astăzi, 12 martie, nu se întrunește cvorumul legal, alegerile se reiau pe 15 martie. În data de 18 martie, este programat turul II, ședința de Senat pentru validarea rectorului fiind în perioada 19-25 martie. Până pe 26 martie, dosarul privind alegerea rectorului va fi finalizat și transmis către Ministerul de resort.

Sunt șase candidați pentru funcția de rector

Rectorul UAIC va fi desemnat prin votul universal, direct și secret al tuturor cadrelor didactice și de cercetare titulare din cadrul UAIC, cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată și al reprezentanților studenților din Senatul universitar și din Consiliile facultăților.

Buletinele de vot sunt tipărite sub coordonarea BEC-UAIC. Pe acestea, candidații sunt înscriși în ordine alfabetică. Rezultatele alegerilor pentru funcția de rector se afișează în termen de maxim 24 de ore de la închiderea urmelor, ca rezultate provizorii, sub rezerva validării acestora de către Senat.

După încheierea votului, președintele BEC-UAIC, în prezența celorlalți membri, anulează buletinele de vot rămase neîntrebuințate. Anularea se realizează prin aplicarea ștampilei „ANULAT” și consemnarea distinctă, în procesul-verbal, a numărului buletinelor de vot anulate. După aceste operațiuni, se procedează la deschiderea urnei. Președintele citește, cu voce tare, la deschiderea fiecărui buletin, opțiunea votată și arată buletinul de vot celor prezenți. Pe formularul tipizat, elaborat de Biroul electoral, unul dintre membrii biroului, asistat de cel puțin încă un membru, consemnează opțiunea ce rezultă prin citirea fiecărui buletin de vot.

Fiecare buletin de vot citit și consemnat în formular este așezat de președinte, ajutat de ceilalți membri ai biroului electoral al secției de votare, într-un pachet separat pentru fiecare candidat. Rezultatele alegerilor sunt validate dacă la vot au participat cel puțin două treimi dintre persoanele cu drept de vot din universitate. Este ales rector candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, obținând majoritatea simplă din numărul voturilor valabil exprimate. În cazul în care niciun candidat nu a obținut majoritatea voturilor valabil exprimate, se organizează un nou tur de scrutin pentru funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adauga un comentariu