Eveniment-Social

Astăzi începe greva generală pe termen nelimitat în școli: „Majoritatea elevilor din Iași stau acasă”

Publicat: 22 mai 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Astăzi începe greva generală pe termen nelimitat în școli Majoritatea elevilor din Iași stau acasă
Astăzi începe greva generală pe termen nelimitat

Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași (USLIP) anunță că de azi, 22.05.2023, în unitățile școlare din județul Iași se declanșează greva generală pe termen nelimitat. Negocierile de la Guvern care au avut loc ieri nu au oprit criza din educație

Greva este o continuare a acţiunilor întreprinse de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ. Deși sindicaliștii au fost invitați ieri la negocieri, lucrurile au rămas neschimbate, astfel că de astăzi începe greva generală pe termen nelimitat. Liderii sindicaliști au precizat că nimeni nu a acceptat ca Guvernul să aprobe doar o majorarea a salariilor profesorilor debutanţi, iar veniturile celorlalte cadre didactice să stagneze. De asemenea, au susținut ideea ca Guvernul să ia în calcul şi majorarea salariilor celor cu vechime în sistem. Astfel, nu s-a ajuns la un acord comun, negocierile fiind amânate.

„Greva are loc. Astăzi, majoritatea elevilor din Iași stau acasă. Și dacă primeam un răspuns pozitiv ieri, tot dura o zi până se implementau schimbările. Ne exprimăm speranța că educația este, într-adevăr, o prioritate națională pentru guvernanți și că vor găsi soluții pentru detensionarea conflictului cât mai curând posibil”, a menționat prof. Laviniu Lăcustă, lider USLIP Iași.

Amintim că declanşarea grevei a fost hotărâtă la finalul săptămânii trecute de organele de conducere competente ale celor două federaţii sindicale reprezentative din învăţământ, pe baza rezultatelor referendumului, iar momentul declanşării acesteia a fost adus la cunoştinţa inspectoratelor școlare, instituțiilor și unităţilor de învățământ. În urma referendumului realizat, peste 86 la sută din membrii de sindicat au optat pentru declanșarea grevei generale. De asemenea, profesorii au organizat o grevă de avertisment încă de vineri, între orele 11:00 și 13:00.

Negocierile au eșuat

Sala de clasa goala
Greva este o continuare a acţiunilor întreprinse de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ

Premierul Nicolae Ciucă le-a transmis sindicaliștilor care sunt la Guven pentru a negocia criza din educație că nu pot lăsa copiii „suspendați” în prag de examene și i-a asigurat că împreună cu ceilalți miniștri va găsi soluții. O primă ofertă făcută de Guvern sindicaliștilor din educație a fost acordarea de bonusuri în valoare de 1.000 de lei, de două ori pe an, pentru profesorii debutanți. Sindicaliștii nu au fost mulțumiți de această propunere.

Una dintre cererile lor a fost ca salariile debutanților să fie cel puţin egale cu salariul mediu brut pe economie, iar salariile celorlalte categorii să crească în mod progresiv și să fie indexate anual, în funcție de rata inflației. Guvernul s-a angajat să finalizeze legea salarizării personalului nedidactic care să cuprindă un buget suplimentar de 500 de milioane de lei, ceea ce ar însemna o majorare a salariilor cu 7-8 la sută. Nici această propunere nu i-a mulțumit pe sindicaliști.

Mai departe, guvernanții au propus profesorilor majorarea salariilor cu 2.000 de lei pe an, lucru cu care aceștia nu au fost de acord. Pe parcursul săptămânii acesteia, negocierile vor continua, rămânând de văzut cât va dura greva generală, ce se va întâmpla cu examenele naționale și cu finalul anului școlar despre care s-a spus că ar putea fi înghețat.

Reguli pentru greva generală

Regulile din perioada în care are loc greva generală sunt următoarele: în unitatea de învățământ trebuie să fie prezenţi, pe durata grevei, toţi membrii de sindicat participanți la aceasta. În condică se va scrie „GREVĂ”, iar greviștii sunt prezenți în incinta unității. În situația în care în perioada grevei sunt prezenți în unitate copii sau elevi, aceștia vor fi supravegheați de angajații care nu participă la grevă.

Cadrele didactice care nu au ore (după ce greva a fost declanșată și care participă la grevă) sunt prezente în incinta unității, o parte dintre ele asigurând supravegherea patrimoniului, conform celor stabilite de către comitetul de grevă din unitate împreună cu angajatorul. Toate persoanele care intră în unitate vor fi legitimate pentru a nu pătrunde persoane străine care ar putea deturna acţiunea. Personalul didactic auxiliar şi nedidactic participant la grevă va rămâne la locul de muncă, fără a-şi desfăşura activitatea, asigurând securitatea.

Revendicările angajaților din învățământ

 Barbat cu sacou negru
În urma referendumului realizat, un procent de peste 86% din membrii  de sindicat au optat pentru declanșarea grevei generale

Reprezentanții angajaților din învățământ au următoarele revendicări: majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic. Mai mult, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; scordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.).

De asemenea, se dorește creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii, precum și renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Comentarii
  • Ați muncit prea mult după pandemie.Stricati copii oamenilor de cap.Duneti osul la treabă putorilor.Mancati salarii degeaba.Au examene elevii,vă bateți joc de ei.

  • lacustiorule,si pt greva sunteti platiti cu norma intreaga?zilele de greva tot platite sunt sau sunt fara plata???nesimtitilor!!!!

Adauga un comentariu