Prima pagină » Local » Atac josnic al Ziarului de Iași la adresa Mitropoliei Moldovei și Bucovinei! Legea a fost respectată în cazul terenului obținut de Mănăstirea Bucium în centrul orașului
Atac josnic al Ziarului de Iași la adresa Mitropoliei Moldovei și Bucovinei! Legea a fost respectată în cazul terenului obținut de Mănăstirea Bucium în centrul orașului

Atac josnic al Ziarului de Iași la adresa Mitropoliei Moldovei și Bucovinei! Legea a fost respectată în cazul terenului obținut de Mănăstirea Bucium în centrul orașului

07 mai 2020, 04:00,
Sorin Pavelescu în Local

O nouă dovadă a lipsei totale de deontologie la Ziarul de Iași! De data aceasta, foarte probabil pentru a folosi unor interese ascunse, publicația lansează un atac fără precedent chiar la adresa Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Fără a fi respectat adevărul, și într-o manieră total denaturată, se sugerează ideea că Mănastirea Bucium ar fi obținut un teren, în centrul Iașului, fără a fi respectată legea. Nimic mai fals în toată această stare de fapt. În acest context, prin documente oficiale și clare, reprezentanții Mitropoliei arată că articolul (publicat în ediția de marți, 5 mai 2020 cu titlul complet «În prag de pandemie, Guvernul a luat de la militari și a dat la preoți. EXCLUSIV Minune imobiliară! Biserica primește un teren valoros în centrul Iașului» – n.r.) din Ziarul de Iași nu prezintă adevărul, totul este trunchiat și că terenul a fost retrocedat Mănăstirii Bucium conform legislației în vigoare. Totul în baza faptului că comuniștii au confiscat acest teren de drept al lăcașului de cult. De menționat că titlul fără legătură cu realitatea și trunchierea totală a poziției oficiale a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei demonstrează, încă o dată, manipularea grosolană a realității de către Ziarul de Iași

Ziarul de Iași lansează un atac mizerabil, atât la adresa Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, respectiv a unui valoros și respectabil lăcaș de cult al județului Iași – Mănăstirea Bucium. Astfel, prin fraze denaturate, trunchierea flagrantă a adevărului, nepublicarea răspunsului oficial complet și lămuritor în acest caz al Mitropoliei, trista publicație pare a deveni o perfidă unealtă unor interese imobiliare ascunse. Mai mult, chiar dacă Legea a fost respectată în cazul terenului obținut de Mănăstirea Bucium în centrul orașului, fostul regim comunist confiscând terenul mănăstirii, Ziarul de Iași lasă de înțeles că totul este o lăcomie a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în plină pandemie de COVID-19! Asta în articolul (publicat în ediția de marți, 5 mai 2020 – n.r.) cu titlul complet „În prag de pandemie, Guvernul a luat de la militari și a dat la preoți. EXCLUSIV Minune imobiliară! Biserica primește un teren valoros în centrul Iașului”.

O minciună gogonată! Un nou episod din seria jocurilor murdare, marca Ziarul de Iași

Având în vedere toate acestea, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a transmis, oficial, cum stau în realitate faptele. Acest lucru demontează manipularea flagrantă a unui nou episod din seria jocurilor murdare, marca Ziarul de Iași. Este vorba despre terenul retrocedat Mănăstirii Bucium de către Guvernul României, situat pe strada Petru Movilă, nr. 65 și care are o suprafață de 520 de metri pătrați. Aici vorbim și despre o decizie clară a judecătorilor, în baza tuturor probelor ce atestă respectarea legilor în vigoare.

„Prin adoptarea OUG nr. 94/2000 s-a fixat cadrul legislativ pentru retrocedarea unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România, preluate abuziv de stat în perioada regimului comunist. Unitățile de cult, între care și Mănăstirea Bucium, aflate în această situație, au formulat cereri de retrocedare în termenul prevăzut de lege. În speța de față, Mănăstirea Bucium a formulat cererea înregistrată cu nr. 683198/19.01.2006 la Comisia Specială de Retrocedare.

La cererea de retrocedare s-au atașat mai multe acte doveditoare, inclusiv un testament din anul 1894, prin care răposata Catinca Bălănescu a donat Schitului (acum ridicat la rang de mănăstire) Prodromul Bucium mai multe imobile, între care și imobilul din Iași, str. Uzinei, nr. 65, compus din construcție și teren, care se învecina cu strada Uzinei, Gaderca și cu Baia Comunală a orașului Iași. Acest imobil apare pe un inventar în 1947 al bunurilor Schitului Bucium, la litera g. Deci este o proprietate confiscată de comuniști”, se precizează în răspunsul Mitropoliei.

„Este îndreptățită la retrocedarea imobilului (adică a terenului)”

Pe aceeași linie, se arată că totul a continuat întrucât Comisia Specială de Retrocedare nu a soluționat favorabil solicitarea Mănăstirii Bucium și astfel s-a apelat la instanțele de judecată. În acest mod, prin Sentința Civilă nr. 162/27.12.2018, Curtea de Apel Iași a soluționat dosarul nr. 189/45/2017, în care Mănăstirea Bucium, în calitate de reclamantă, a solicitat, în contradictoriu cu Guvernul României – Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România – în calitate de pârâtă, constatarea nulității Deciziilor nr. 6534 și 6535/22.12.2016 și obligarea Comisiei să emită o nouă decizie prin care să se dispună retrocedarea în natură a imobilului solicitat (construcție în suprafață de 140 metri pătrați (mp) și teren în suprafață de 520,27 mp), situat în Iași, str. Petru Movilă, nr. 65.

„Prin sentința mai sus menționată, Curtea de Apel Iași a admis doar ÎN PARTE acțiunea Mănăstirii Bucium, în sensul că a anulat Deciziile nr. 6534 și 6535/2016 și a obligat Comisia Specială de Retrocedare să emită o nouă decizie prin care să dispună retrocedarea în natură a TERENULUI în suprafață de 520,27 mp și acordarea măsurilor reparatorii în echivalent pentru suprafața de 30,90 mp, ambele situate în Iași, str. Petru Movilă, nr. 65. Decizia vizează doar terenul, nu și construcția în suprafață de 140 mp, întrucât această clădire nu s-a mai putut identifica, ea nu mai există fizic de la o dată incertă.

Sentința Civilă nr. 162/27.12.2018 a rămas definitivă prin nerecurarea de către Comisia Specială de Retrocedare, în condițiile în care, pe parcursul judecății, Mănăstirea Bucium a administrat probe suficiente și pertinente care au format convingerea, atât judecătorilor, cât și Comisiei Speciale de Retrocedare, că este îndreptățită la retrocedarea imobilului (adică a terenului) mai sus menționat”, mai arată reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

„Prin această retrocedare nu va fi afectată funcționalitatea clădirii care găzduiește comandamentul ISU întrucât această clădire nu face subiectul retrocedării”

În final, și tocmai pentru a se arăta că nu e o încercare de a lua terenuri necuvenite de la instituții vitale ale României, Mitropolia demontează încă o dată aberațiile publicate de Ziarul de Iași. Așadar, dacă va avea câștig de cauză până la capăt, Mănăstirea Bucium va primi terenul de 520,27 mp în natură și măsuri reparatorii în echivalent pentru suprafața de 30,90 mp. Prin această retrocedare nu va fi afectată funcționalitatea clădirii care găzduiește Comandamentul ISU întrucât această clădire nu face subiectul retrocedării”, se arată în finalul poziției Mitropoliei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`