Ți s-a întâmplat vreodată să simți dintr-o dată frică sau o stare de disconfort intens? Cel mai probabil ai trecut printr-un atac de panică. Aceste atacuri de panică pot să apară inopinat, fără vreun motiv anumite, sau pot fi declanșate de anumiți factori, cum ar fi o situație din viitor sau o fobie (frica de înălțime, de păianjeni, de a vorbi în public, etc.). Se manifestă diferit de la o persoană la altă și de cele mai multe ori afectează calitatea vieții.
De ce apar atacurile de panică?
Studiile arată că aproximativ 15-20% din populație suferă de atacuri de panica, însă cercetătorii nu pot spune cu exactitate ce anume duce la apariția atacurilor de panică, mai ales în cazul celor care se declanșează în mod spontan. Există însă și atacuri de panică care apar doar în anumite circumstanțe sau în prezența anumitor factori. Spre exemplu, un eveniment traumatic sau perioadele de stres prelungit pot duce la apariția atacurilor de panică. Diverse afecțiuni medicale (hipertiroidismul, bolile de inimă, afecțiunile respiratorii), precum și tratamentele administrate pentru astfel de boli pot avea ca efecte secundare atacuri de panică. Există și cazuri, mai rare ce-i drept, în care genetica are un rol în producerea atacurilor de panică – dacă ai în familie persoane care suferă de astfel de episoade, șansele ca și tu să treci prin experiențe de acest gen sunt destul de mari.
Ce faci dacă ai un atac de panică?
Majoritatea persoanelor pot să anticipeze un atac de panică. Dacă te afli într-o situație care îți provoacă disconfort maxim poți începe să te concentrezi pe respirație – inspiră adânc și încearcă să expiri cât de încet poți pentru a încetini ritmul cardiac și a reduce sentimentul de panică. Specialiștii mai recomandă folosirea unor tehnici de împământare pentru a trece mai ușor peste atacurile de panică. Dacă ești acasă, întinde-te pe o saltea (dacă ai o saltea 120×200 ortopedică, te va ajuta și mai mult pentru că permite și relaxarea mușchilor). Începe apoi să numeri de la 100 în ordine descrescătoare sau să numește câteva obiecte din jurul tău. Astfel de tehnici au rolul de a te aduce înapoi în prezent și de a ameliora senzația de teamă și anxietate. În situațiile de acest gen nu exista să apelezi la ajutorul persoanelor dragi sau chiar a specialiștilor.
Poți preveni apariția atacurilor de panică?
Persoanele care au trecut de multe ori prin atacuri de panică știu că este destul de dificil să previi apariția unui episod de panică. Însă există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te asigura că vei avea parte de cât mai puține atacuri de panică:
- Acordă o importanță deosebită somnului – poți începe prin a dormi pe o saltea 140×200 potrivită,
- Bazează-te pe rutine pentru a elimina imprevizibilul din viața ta,
- Practică meditația sau diverse tehnici de respirație.
Aplică sfaturile de mai sus și vei vedea că atacurile de panică vor dispărea treptat!