Titlurile zilei

ATENȚIE! Avertismentul dur al unui specialist de la Universitatea „Cuza”: „Principala problemă va fi șomajul și nu rafturile goale ale magazinelor”

Publicat: 19 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Cunoscut profesor și economist de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași face anunțuri importante pentru noi toți, în perioada coronavirusului. Este vorba despre prof. univ. dr. Cristian Popescu, prodecan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor. Acesta ne avertizează în legătură cu abuzul de cumpărături pe care-l facem în această perioadă dificilă, specula care apare și despre efectele, după terminarea pandemiei, în economie, șomajul și gravele probleme sociale care vor apărea

Un cunoscut profesor și economist de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași face anunțuri importante pentru noi toți, în perioada coronavirusului. Este vorba de prof. univ. dr. Cristian Popescu, prodecan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA).

„Nu găseați explicația cărucioarelor umplute cu vârf?”

Astfel, universitarul analizează ceea ce se întâmplă acum pe piață având în vedere că unii indivizi fac speculă, inclusiv la produse alimentare de bază pentru populație.

„Nu găseați explicația cărucioarelor umplute cu vârf cu mălai, ulei, zahăr, zeci de baxuri? Eu suspectez că sunt șmecherașii care se pregătesc de speculă. Este firesc ca, în condițiile în care populația nu își înfrânge spaima că moare cu cămara goală, magazinele să ajungă la sincope în aprovizionare. Și atunci vor apărea ei, «isteții» de care râdem acum că iau marfa cu camioneta, oferind produsele lipsă la prețuri multiplicate. Ceea ce nu știu ei este că situația de urgență impusă de luni (16 martie 2020 – n.r.) va da dreptul autorităților să le confiște stocurile și să controleze prețurile, eventual prin plafonarea acestora. Sigur, este de nedorit să se ajungă la astfel de măsuri, studenții în anul I la Economie știu care sunt consecințele, dar posibilitatea există”, arată prof. univ. dr. Cristian Popescu.

„Cum putem să nu ajungem la astfel de situații?”

Mai departe, acesta îndemnă la calm și rațiune, tocmai în acest interval.

„Cum putem să nu ajungem la astfel de situații? Înțelegând că, având un comportament normal de consum, nu vom vedea niciodată rafturi goale, cel puțin șase luni de aici încolo, chiar și cu măsurile restrictive privind libera circulație. Dar dacă ne repezim lacomi să cumpărăm mult, este ca atunci când ai o fântână din care scoți brusc toată apa. Trebuie ca mai apoi să aștepți cateva zile să se umple la loc. Nu scoateți toată apa din fântână. Luati cât vă trebuie în mod curent și atunci nu vor fi niciodată probleme”, completează acesta.

„Sunteți siguri că procedați bine cumpărând atât?”

Mai departe, profeorul și economistul prefigurează ce va urma, cu adevărat, după estomparea pandemiei de coronavirus. Acesta trage semnale de alarmă serioase!

”Oameni buni, la cum se prefigurează lucrurile, principala problemă în scurt timp va fi șomajul și nu rafturile goale ale magazinelor. Să ne înțelegem! Statul acasă, frica de a mai investi, panica, toate acestea, cel mai probabil, vor închide multe afaceri. Așa că nu vă mai cheltuiți cu disperare banii pe făină, ulei, hârtie igienică și alte prostii. Strângeți bănuții, că nu se știe ce se va întampla mâine cu locul de muncă sau cu mica dumneavoastră afacere. Și dacă credeți că o să căpătați ajutoare de la stat, nici de asta nu aș fi așa sigur. Bugetul e secătuit, nu are rezerve și nici nu va avea, atât timp cât activitatea economică se contractă”, reliefează cadrul didactic.

„Așa că fiți mai prudenți, strângeți bănuți, nu are cum să vă dăuneze…”

Mai departe, prodecanul de la FEAA scoate în prim-plan o serie de grave și dificile probleme economice pe care le vom avea dacă nu dăm dovadă de echilibru.

„Dacă nu se produce și nu se muncește, atunci nu se creează valoare adăugată impozabilă. Iar împrumuturile au și ele limite. Așa că fiți mai prudenți, strângeți bănuți, nu are cum să vă dăuneze, chiar dacă nu se va întampla ceea ce bănuiesc eu că va fi. Nu are sens să intru în detalii tehnico-teoretice, dar există explicații solide și vă pot da oricând o bibliografie consistentă”, a concluzionat prof. univ. dr. Cristian Popescu.

Ce materii predă profesorul Popescu

Acesta activează în cadrul Departamentului de Economie și Relații Internaționale și face parte din noua generație de cadre didactice, respectiv a specialiștilor cu mentalitate deschisă, proaspătă și racordată la ultimele informații ce țin de realități din societatea și economia națională și internațională! Acesta predă Microeconomie, Macroeconomie, Macroeconomie internațională, Modele comportamentale, Piețe regionale de capital uman și are ca domenii de interes: capitalul uman, creștere economică, gândire economică, piața muncii și relațiile internaționale din acest areal!

Adauga un comentariu