Prima pagină » Local » Specialiștii USV Iași, mesaj important de sărbători: „Atenție ce vinuri beți de Crăciun și Anul Nou!”
Specialiștii USV Iași, mesaj important de sărbători: „Atenție ce vinuri beți de Crăciun și Anul Nou!”

Specialiștii USV Iași, mesaj important de sărbători: „Atenție ce vinuri beți de Crăciun și Anul Nou!”

16 dec. 2024, 21:24, 3 ,
Redacția BZI în Local

Specialiștii USV Iași transmit un important mesaj înainte de sărbătorile de iarnă și atenționează românii să aibă grijă ce vinuri beau de Crăciun și Anul Nou.

„În perioada sărbătorilor de iarnă, românii acordă o importanță tot mai mare produselor locale, tradiționale, atât din dorința de a sprijini economia locală, cât și pentru a se bucura de gusturile autentice ale copilăriei. Vinurile românești, de pildă, ocupă un loc special pe mesele festive, fiind preferate pentru calitatea lor și pentru legătura cu tradițiile viticole ale țării. Podgorii extrem de cunoscute precum Dealu Mare, Drăgășani sau Panciu și Cotnari, ori crame mai mici, care pun mare accent pe trendul de produse artizanale (Jitar sau Gramma si, de ce nu, Crama Teodor) sunt recunoscute pentru vinurile roșii și albe care completează perfect preparatele tradiționale precum sarmalele și friptura de porc.
În plus, băuturi precum țuica și pălinca provin adesea de la producători locali și sunt apreciate nu doar pentru savoare, ci și pentru autenticitatea lor. Consumul de produse românești reflectă o tendință în creștere, consumatorii punând accent pe origine, calitate și prospețime. Alegerea băuturilor autohtone este văzută și ca un mod de a celebra identitatea culturală și de a menține tradițiile vii.
Mai mult, consumatorii avizați de vinuri se orientează şi spre produsele create de generația de oenologi români ce aduc un suflu proaspăt în acest domeniu: George Măluțan, Gabi Lăcureanu, Darius Pripon Ovidiu Maxim sau Anca Maria Vladoi.
Preferințele consumatorilor pentru sărbătorile de iarnă variază în funcție de gusturi și buget. Inclusiv în mediul urban, se observă o reintoarcere la gusturile de dedemult, conform trendului de slow-food sau from farm to fork, cu accent pe produsele cu cât mai puține intervenții și cât mai locale. În plus, românii sunt atenți la buget, astfel încât promoțiile și ofertele sezoniere influențează în mare măsură deciziile de cumpărare.
Astfel, băuturile alese pentru masa de sărbători reflectă o combinație între tradiție și modernitate, între preferințele locale și influențele externe, subliniind dorința românilor de a crea o atmosferă caldă, festivă și autentică.”

Conf. univ. dr. Cintia Colibaba, prodecan al Facultății de Horticultură USV Iași
Competențe în:
Oenologie |
Viticultură |
Ampelografie |
Valorificarea băuturilor |
O tânără de excepție (prodecan la putin peste 40 ani), pasionată de tot ceea ce face, fie că este vorba de activitatea didactică, lucru cu studenții, competițiile internaționale dedicate vinurilor, în calitate de jurat, transmite USV Iași.
Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Comentarii
  • de sarbatori ve ti consuma carne de vanat de la Frasin ca tot este din belsug la USV si vin din podgoria universitatii ca si asa nimeni nu l contabilizeaza. sa va fie sarbatorile tot mai lungi.

  • Bun asa, dar parasuta din poza ce treaba are ?????????????????????

    • Pentru Inquisitor

      PENTRU Inquisitor: pentru acest comentariu nu ar trebui sa ai acces la internet. Nivelul tau este sub nivelul marii si din pacate pentru tine si pentru omenire tu nu mai ai cale de recuperare. Imi pare rau pentru capacitatea ta mintala slab dezvoltata.
      Totusi sa ai sarbatori fericite! Societatea te accepta asa cum esti. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2025
13 decembrie 2025