Cei care vor să cumpere porcul pentru Crăciun de la micii crescători din Iași trebuie să știe că proprietarul trebuie să efectueze examenul trichineloscopic. De asemenea, trebuie să obțină un document de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor
Ieșenii care cumpără carnea de porc pentru masa de Crăciun din micile gospodării trebuie să știe că proprietarii animalelor sunt obligați să respecte mai multe condiții pentru ca animalele să fie comercializate. Astfel, pentru transportul animalelor vii sau al cărnii de porc, localitatea de unde este crescătorul nu trebuie să fie în zona de protecție sau în zona de supraveghere pentru pesta porcină africană (PPA).
Pe de altă parte, o persoană care dorește, de exemplu, să cumpere un porc crescut în gospodărie și să îl transporte până acasă trebuie să țină cont de actele necesare pe timpul transportului. Este necesar formularul de declarare eveniment (F3), emis în 3 exemplare, astfel: exemplarul 1 – albastru – este destinat DSVSA, exemplarul 2 – roşu – este destinat medicului veterinar de liberă practică împuternicit, exemplarul 3 – verde – este destinat proprietarului animalului. De asemenea, proprietarul trebuie să efectueze examenul trichineloscopic pentru carnea de porc. O listă cu locațiile unde ieșenii pot să facă acest examen a fost publicată de DSVSA Iași.
Consumatorii trebuie să fie atenți, dacă iau porcul pentru Crăciun de la micii crescători
Mai multe locații din Iași sunt disponibile celor care vor să facă examenul trichineloscopic al cărnii de porc. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, atât la nivelul DSVSA Iaşi, cât şi la cel al circumscripțiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) au fost afişate locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. din carnea de porc provenită doar prin sacrificarea porcinelor din gospodăriile proprii şi destinată numai consumului familial. Examinarea în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. De asemenea, DSVSA informează consumatorii cu privire la riscul major de îmbolnăvire la care se expun prin achiziţionarea de cărnuri, produse din carne, lapte şi produse lactate, ouă, preparate culinare, comercializate prin reţeaua online (Facebook) de persoane ce nu deţin spaţii înregistrate/autorizate sanitar veterinar pentru desfăşurarea acestor activităţi.
Ieșenii pot depune reclamații la DSVSA sau pot suna la call-center
ANSVSA – DSVSA Iaşi pune la dispoziția cetățenilor numărul de „Call Center” – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie, e-mail: office-iasi@ansvsa.ro, numerele de telefon ale DSVSA Iaşi, 0232-267.502 și 0232-267.501, pentru a se sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, în vederea înlăturării oricărui risc de îmbolnăvire a consumatorilor finali. Din cauza pestei porcine africane, DSVSA a impus reguli clare privind transportul porcilor sau al cărnii de porc dintr-o localitate în alta. Astfel, specialiștii atrag atenția că este interzis transportul porcilor și al cărnii de porc în zonele unde a fost confirmată pesta porcină africană, iar condițiile au fost dispuse pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane. În ultimul an, numărul cazurilor de pestă porcină la porci mistreți a crescut în județul Iași.
Astfel, dacă ieșenii vor să achiziționeze porcul de Crăciun de la micii crescători, trebuie să fie atenți dacă cei care vând sunt în localitățile cu pestă porcină africană.