Economic Local

Atenție de unde cumpărați produsele pentru masa de Paște! DSVSA Iași a găsit nereguli grave la comercianți

Publicat: 27 apr. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Atenție de unde cumpărați produsele pentru masa de Paște DSVSA Iași a găsit nereguli grave la comercianți
Inspectorii DSVSA Iași au demarat controalele cu ocazia sărbătorilor pascale

Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași avertizează consumatorii să fie atenți de unde achiziționează produsele pentru masa de Paște. În urma verificărilor, au aplicat amenzi în valoare de 61.200 de lei și 31 de avertismente

DSVSA Iași a demarat controalele cu ocazia sărbătorilor pascale, iar în urma acestor verificări au găsit mai multe nereguli. Inspectorii au verificat 156 de firme, respectiv unități de industrie alimentară, piețe agroalimentare și unități de vânzare cu amănuntul. Astfel, în această perioadă, au verificat 6 măcelării, au efectuat 6 controale în trafic, au controlat 26 de unități de alimentație publică, 55 de magazine alimentare, 8 supermarketuri, 17 laboratoare de cofetărie, 6 firme de catering, 5 carmangerii, 2 piețe, 4 aprozare, dar și brutării, baruri și pizzerii. În urma acestor verificări au confiscat 10 kilograme de carne alterată și 395 de kilograme de pește alterat sau fără acte de proveniență. În total, au aplicat 46 de sancțiuni, respectiv 31 de avertismente și 12 amenzi, în valoare de 61.200 de lei.

Neregulile descoperite de inspectorii sanitar-veterinari sunt grave

Astfel, printre neconformități se numără lipsa echipamentului de protecție pentru personalul angajat, dar și depozitarea și lotizarea necorespunzătoare. DSVSA Iași a găsit condiții de igienă deficitare în magazinele alimentare și în carmangerii, dar și lipsa de înregistrare a spațiilor destinate comerțului cu alimente. Mai mult, lipseau substanțele necesare igienizării spațiilor, astfel că au fost aplicate amenzi drastice, de peste 10.000 de lei. Inspectorii au constatat, când au verificat comercianții, că nu există contracte cu unități de deratizare, dezinfecție și dezinsecție, dar și lipsa de marcare a spațiului de depozitare.

Unii ieșeni făceau comerț în spații neaprobate sanitar-veterinar. Amenda aplicată în această situație a fost de 20.000 de lei. În toate unitățile unde s-au descoperit nereguli au fost dispuse măsuri de remediere a deficiențelor. DSVSA Iași a amendat și firmele de catering.

Ieșenii trebuie să fie atenți la produsele achiziționate pentru masa de Paște

Consumatorii trebuie să fie atenți la aspectul produselor din carne. Astfel, carnea trebuie să prezinte o peliculă uscată la suprafaţă, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică atât la suprafaţă, cât şi în secţiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt. De asemenea, ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri şi mirosuri străine. În cazul celor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu uşurinţă şi perfect lizibil, informaţiile privind categoria de calitate (A) şi de greutate (clasamentul ouălor din categoria A, în funcţie de greutate), o indicaţie a metodei de creştere a găinilor, o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului şi data de valabilitate minimă.

Ieșenii care fac cumpărăturile de Paște și sesizează nereguli pot depune reclamații la numărul de telefon afișat pe site-ul instituției, 0232 267 501, sau pe pagina de Facebook a instituției. Au mai fost descoperite nereguli înainte de Paște. Astfel, consumatorii trebuie să fie atenți la produsele pe care le achiziționează pentru masa de Paște.

Comentarii
Adauga un comentariu