Local

Atenţie, ieşeni! Cod Galben de caniculă emis pentru următoarele zile

Publicat: 28 iun. 2022
soare arzător
Temperaturi extrem de ridicate la Iași

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi au transmis astăzi, 28 iunie 2022, un Cod Galben de canicula. Atenţionarea meteorologică este valabilă în intervalul 29 iunie – 1 iulie 2022.

„Atenţionare fenomene meteorologice periculoase COD GALBEN, interval 29.06.2022-01.07.2022, val de căldură cu temperaturi maxime de 33-37 grade Celsius, iar Indicele confortului termic temperatură – umezeală (ITU) va depăși 80 de unități”, a transmis ISU Iaşi.

Avertizare meteorologică

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 29, 30 iunie și 1 iulie
Fenomene vizate: val de căldură și disconfort termic ridicat
Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat valul de căldură se va extinde și se va intensifica în toate regiunile. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 33 și 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 29, 30 iunie și 01 iulie
Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic accentuat
Zone afectate: conform textului și hărții

În zilele de miercuri (29 iunie), joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), valul de căldură va fi persistent în vestul, nord-vestul și local în centrul teritoriului, iar temperaturile se vor apropia de valorile maxime extreme ale perioadei. Se vor înregistra frecvent valori de 37 – 38 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat.

Meteorologii au emis Cod Portocaliu de caniculă pentru alte 9 județe

Meteorologii au emis marți o avertizare Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic pentru 9 județe din vest, în timp ce restul țării va fi sub avertizare Cod galben.

Potrivit ANM, sunt vizate de Codul portocaliu județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Maramureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Mureș, informează Mediafax.

În aceste zone, valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile se vor apropia de valorile maxime extreme ale perioadei. Se vor înregistra frecvent valori de 37-38 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat.

Avertizarea este valabilă miercuri, joi și vineri. În acest interval, restul țării este sub avertizare Cod galben de caniculă.

În restul țării, maximele vor ajunge 33-37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Pentru marți, meteorologii au emis o avertizare Cod galben, valabilă în județele Satu Mare, Bihur, Arad și Timiș. Temperaturile maxime vor fi de 35-36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.
Adauga un comentariu