În această perioadă, polițiștii ieșeni vor fi mai aproape de cetățeni, în demersul lor de ale oferi un important mod de protecție: informația. Oamenii legii se vor axa pe informarea cât mai multor persoane, în special a adolescenților și a tinerilor. Aceștia vor aborda subiecte precum: evitarea relațiilor toxice și formele de abuz din astfel de legături, discriminarea, în toate formele acesteia, vulnerabilitatea minorilor în fața infracțiunilor și altele.
Inspectoratul de Poliție Județean Iași (IPJ) a anunțat că va desfășura în perioada 22-27 mai 2022 „Săptămâna prevenirii criminalității”.
Polițiștii ieșeni vor pune accentul în acest interval pe educarea cetățenilor despre măsurile de protecție și prevenție împotriva infracțiunilor. Activitățile se vor desfășura în diverse unități de învățământ, unde tinerii care se află la o vârstă vulnerabilă pot învăța mai multe despre discriminare, siguranța în mediul online, acasă și în public. Specialiști din toate colțurile țării vor fi prezenți și le vor oferi tinerilor îndrumare în aceste aspecte ale vieții.
„Săptămâna prevenirii criminalității”, la Iași – un prilej de apropiere între polițiști și cetățeni
Oamenii legii nu se concentrează doar pe aplicarea amenzilor, prinderea infractorilor și aplanarea conflictelor. Aceștia doresc să se apropie de oameni prin interacțiuni într-un mediu mai destins, cu activități de informare și prevenire împotriva faptelor interzise de lege. Pe lângă infracțiuni, se va discuta și despre formele de abuz mai greu de sesizat, cum ar fi abuzurile emoționale din relații, în special cele romantice, discriminarea și pericolele întâlnite în mediul online.
„Obiectivul acestor acțiuni este informarea cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecţie, precum şi prezentarea consecințelor ce decurg din comiterea de infracțiuni. Astfel, specialiștii în prevenirea criminalității vor organiza, la nivel național, activități în spații publice, structurate pe domenii de prevenire, selectate în baza priorităților de acțiune ale Poliției Române pentru anul 2022, în colaborare cu parteneri instituționali, în cadrul cărora vor fi abordate teme precum discriminarea, violența domestică, disparițiile de minori, siguranța pe stradă și acasă, precum și siguranța în mediul online”, a declarat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt IPJ Iași.
Evenimentele se vor ține pe parcursul a 5 zile, în diverse unități de învățământ.
Poliția ieșeană a pregătit numeroase proiecte
Reprezentanții Poliției ieșene au anunţat programul pentru această săptămână, plină de evenimente cu scopul prevenirii prin educație. Luni, oamenii legii și-au făcut drum până la Școala Profesională din Lungani, unde le-au vorbit tinerilor despre discriminare.
„Pe 23 mai 2022, polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității Iași, Biroului pentru Siguranță Școlară Iași și Secției nr. III Poliție Iași au derulat mai multe activități, în unităţi de învățământ din județul Iași, atât în mediul rural, cât și în mediul urban, pentru prevenirea discriminării. În cadrul programului «Fără discriminare», poliţiştii au prezentat elevilor noțiuni generale privind discriminarea, dar și aspecte legislative referitoare la drepturile copiilor și actele normative care reglementează și sancționează faptele de discriminare. De asemenea, elevii au fost încurajați să aibă o relație deschisă cu părinții și să apeleze la sfatul acestora sau al cadrelor didactice atunci când se află în situații dificile. Activitățile au avut un caracter interactiv, problematica preventivă fiind îmbinată cu situații concrete”, a relatat purtătorul de cuvânt al IPJ Iași.
În următoarele zile, polițiștii vin și cu alte noutăți pentru cetățeni. Miercuri, pe 25 mai 2022, subiectul abordat va fi cel al prevenirii victimizării și dispariției de minori, acțiune ce va avea loc la Colegiul Tehnic „Ioan Holban”. Joi, Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Iași le va vorbi elevilor de la Colegiul Național „Emil Racoviță” despre siguranța pe internet și capcanele acestuia. În ultima zi, cele mai frecvente infracțiuni, cele legate de siguranța rutieră și cele împotriva patrimoniului, vor fi puse în lumină pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, unde toți ieșenii vor avea acces la informații.
Astfel, Săptămâna de Prevenire a Criminalității promite multe interacțiuni și activități dedicate cetățenilor.