Economic Local

Atenție, ieșeni! Samsarii bagă panica în fermieri pentru a scădea prețul la miei

Publicat: 17 mart. 2020

Pandemia de coronavirus a devenit o oportunitate pentru intermediarii care colectează miei la export. Aceștia au intuit o afacere din situația creată în această perioadă în toată țara și creează panică între fermierii din Iași în ceea ce privește exportul de miei. Aceștia spun că s-au stopat exporturile de miei pentru ca micii fermieri să le vândă către intermediari, care la rândul lor vând mieii la prețuri aproape duble. Asociațiile crescătorilor de ovine le solicită fermierilor din Iași, dar și din toată țara să fie atenți la cei care vor să îi păcălească în această perioadă.

Afacerile nu sunt afectate de coronavirus

Unul dintre fermierii din Iași care deține aproape 300 de oi și va vinde mieii în afara țării în acest an este Ioan M. Acesta susține că afacerea nu îi este afectată de coronavirus și nu s-au anulat comenzile pentru mieii de Paște.

„Noi nu simțim diferențe acum. Doar că am auzit zvonuri despre niște samsari care vor să ne ia mieii la prețuri mici și să-i vândă la export. Noi ne-am obișnuit cu astfel de situații. Nu e prima dată când vor să profite de orice apare la noi în țară. Asta ne mai lipsea după ce porcii au fost puși la pământ, apoi puii, și acum ne vor mieii. Noi o să vindem cu prețurile normale, cum am zis”, mai spune Ioan M.

Cu cât se vând mieii?

Un alt fermier din Iași care deține 600 de miei și va vinde 350 în perioada Paștelui spune că situația nu s-a schimbat și că sunt în continuare clienți interesați să cumpere miei.

„Și acum sunt întrebări pe piață despre preț și câți miei putem livra”, susține Constantin Scarlat, crescător din zona Andrieșeni.

Fermierii spun că înainte de Paște prețurile cresc puțin, astfel că ar putea fi vândut un kilogram de miel, în viu, cu 13 lei, iar unul la carcasă, cu 26 de lei.

Adauga un comentariu