Eveniment-Social

Atentie la centralele termice! Pericolul de explozii este foarte ridicat

Publicat: 12 oct. 2012
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Atentie la centralele termice Pericolul de explozii este foarte ridicat
1

@ Iesenii care folosesc mijloace alternative de incalzire trebuie sa fie foarte atenti la modul in care utilizeaza aceste aparate care pot produce acumulari de gaze naturale, fapt ce constituie o cauza frecventa a exploziilor

Din ce in ce mai multe persoane apeleaza la centralele termice de apartament ca alternativa de incalzire pe sezonul rece. Putini stiu insa ca aceste aparate sunt cauza a numeroase accidente soldate de multe ori cu mari pagube materiale, chiar si cu pierderi umane. Scaparile de gaze naturale au generat in ultimii 5 ani 870 de situatii de urgenta soldate cu 262 de persoane ranite si 40 de decese. Aceste cifre ingrijoratoare trebuie sa ridice un semnal de alarma in cazul iesenilor care folosesc aparatele alimentate cu gaze naturale.
Furnizorul E.ON Gaz si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta trag un semnal de alarma cetatenilor asupra modului de utilizare a aparatelor alimentate cu astfel de combustibil si anunta faptul ca, daca astfel de mijloace alternative de incalzire sunt verificate si utilizate corespunzator, pericolul de accidente scade semnificativ. „Fiecare dintre noi trebuie sa îsi însuseasca si sa respecte în mod riguros instructiunile de utilizare a gazelor naturale si, totodata, trebuie sa fim atenti la manevrele pe care le facem atunci când vrem sa aprindem un aragaz sau o soba alimentata cu gaz. Toate aceste masuri sunt vitale pentru siguranta noastra si doar respectându-le putem evita producerea de accidente cu urmari atât de grave, precum exploziile”, explica Virgil Metea, director general al E.ON Gaz Distributie.

Improvizatiile si modificarile neautorizate reprezinta un real pericol

Una din principalele cauze ale exploziilor sta in improvizatiile facute de proprietarii acestor aparate, iar orice interventie in cazul instalatiilor de gaz trebuie facuta obligatoriu de un personal autorizat sa faca acest lucru. De asemenea, montarea ilegala de racorduri la instalatiile de gaz, precum si modificarile neanuntate duc, de cele mai multe ori, la pierderi materiale, chiar si umane. „De multe ori, exploziile sunt urmate de incendii, ceea ce face ca operatiunile de salvare ale victimelor si bunurilor materiale sa devina foarte dificile. De aceea, e mult mai usor sa prevenim situatiile dramatice ce pot duce la pierderi irecuperabile”, spune Marcel Sorin Lucaciu, inspector general al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (I.G.S.U).
In cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugati sa anunte imediat dispeceratul de urgenta al E.ON Gaz Distributie ( 0265.200.928 sau 0800.800.928) si sa ia urmatoarele masuri de siguranta: sa stinga toate focurile, sa deschida imediat toate usile si ferestrele penru aerisire, sa nu manevreze aparate electronice, sa nu aprinda becurile si, bineinteles, sa nu verifice cu flacara instalatiile de gaze naturale.

Adauga un comentariu