National

Atenţie români! Buletinele se vor schimba în anul 2021. Ce a stat la baza acestei decizii

Publicat: 15 ian. 2020

Românii vor fi obligaţi să-şi reînnoiască buletinele în urma unor schimbări majore. Anul 2021 aduce în prim plan buletinele cu cip. Toată lumea va fi obligată să deţină un astfel de act. Acesta va arăta ca un card bancar şi va ţine locul şi cardului de sănătate. O altă noutate este aceea ca vârsta minimă de 14 ani pentru a deţine carte de identitate va fi modificată la 12 ani.

Potrivit unui regulament al Uniunii Europene, obliga autoritățile să schimbe cartea de identitate tuturor cetacenilor până la data de 2 august 2021. Această decizie a fost pusă în dezbatere publică printr-un proiect de ordonanță.

Principalele modificări:

– mărimea va fi cea a unui cârd bancar;
– va ține loc și de card de sănătate (cu ajutorul unei chei criptografice ne putem loga în sistemul de sănătate);
– va fi un buletin cu cip (va include o imagine facială și două amprente).

Platforma prin care se vor elibera buletinele va fi finalizată în anul 2021. Va fi obligatoriu pentru toţi cetăţenii să aibă carte de indentitate de la vârsta de 12 ani.

O asemenea carte de identitate cu elementele de securitate precizate mai sunt exista şi-n tari precum Belgia sau Germania.

„Termenul prevăzut de regulamentul 1857/2019 este 3 august 2021. Pentru a putea emite cartea electronică de identitate, la nivelul structurii pe care o conduc este nevoie să existe nişte dezvoltări ale sistemului informatic.

Aceste dezvoltări sunt previzionate a dura 18 luni, deci un calcul matematic ne arată că deja de pe 2 februarie va începe să curgă acest termen de 18 luni. Este ultima şansă pentru a putea îndeplini obligaţiile prevăzute de acest regulament. În acest sens, intervenţia normativă este extrem de necesară şi de urgentă.

În acest moment, nu luăm ca posibilitate neîncadrarea în acest termen. Toate demersurile organizate la nivelul direcţiei pe care o conduc au fost organizate astfel încât să respectăm termenul prevăzut de regulament.

Trebuie să recunoaştem faptul că actualul card de sănătate nu deţine date privitoare la starea de sănătate. Conţine doar un certificat electronic autentificare. Un astfel de certificat va exista şi pe noul card electronic de identitate, astfel încât deţinerea actualului card de sănătate în forma actuală nu mai este utilă şi necesară, mai ales că generează un anumit nivel de cost la nivelul administraţiei publice din România.

Acest card electronic de identitate va permite autentificarea în sistemele administraţiei publice din România. Atât centrale cât şi locale, astfel încât cetăţeanul, indiferent de locul în care se află, în sensul în care intenţionăm să eliberăm aceste cărţi electronice şi pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, astfel încât, de la distanţă, aceştia să poată să interacţioneze cu administraţia din România şi să solicite prestarea de servicii.

Având în vedere anumite discuţii la nivelul societăţii româneşti, în anul 2017 s-a relevat că o parte a societăţii nu doreşte deţinerea unui document de identitate cu cip. Noul act normativ prevede această opţiune, solicitarea unui card fără cip, va avea acelaşi format.

Problema este că, raportat la dispoziţiile regulamentului, acest document nu va permite călătoriile în străinătate, nici în spaţiul UE. Și nefiind prevăzut cu acel cip în care ar trebui să fie introduse certificatele electronice el nu va putea fi folosit pentru solicitarea de servicii la distanţă”, a explicat, Cătălin Giulescu, şeful Direcţiei pentru Evidenţa Populaţiei.loading...

Adauga un comentariu