National

Atenție, șoferi! Vor fi amenzi uriașe începând de sâmbătă

Publicat: 24 iul. 2020

Atenție, șoferi! Vor fi amenzi uriașe începând de sâmbătă. Aceștia ar putea fi sanționați cu aproximativ 10.000 de lei.

Legea nr. 145/2020, ale cărei prevederi se aplică începând de sâmbătă, 25 iulie, stabilește că cei care parchează pe locurile pentru persoanele cu dizabilități riscă amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 10.000 de lei, precum și ridicarea mijlocului de transportde pe locul de parcare respectiv.

Până acum, Legea nr. 448/2006 prevedea că o astfel de faptă se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de leiși cu ridicarea mijlocului de transport parcat necorespunzător.

Potrivit Legii nr. 145/2020, constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor celor care ocupă un loc de parcare destinat persoanelor cu handicap se fac de către agenții de circulație sau de către personalul de control cu atribuții în acest sens.

Angajatorii care au salariați cu handicap vor avea noi obligații

Începând de sâmbătă, anagajatorii care au salariați cu handicap vor avea noi obligații față de aceștia (acces la locuri de parcare speciale, program de lucru adaptat etc), pe care dacă nu le vor respecta vor putea fi sancționați cu până la 50.000 de lei, potrivit avocatnet.ro.

În plus, persoanele cu dizabilități vor putea alege între gratuitatea pe transportul public și decontarea carburantului pentru mașina proprie, respectând însă niște limite anuale pentru decontare, de 1.500 de lei, respectiv 750 de lei, în funcție de gradul de handicap.

Adauga un comentariu